Η στρατιωτική χούντα της αφρικανικής χώρας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της, καταγγέλλοντας τις «κατάφωρες παραβιάσεις» της εθνικής της κυριαρχίας από τα γαλλικά στρατεύματα.
Οπως κι αν προσπαθήσει κανείς να χρυσώσει το χάπι, οι εξελίξεις συνιστούν στρατιωτική και διπλωματική ήττα της Γαλλίας και του Μακρόν, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της.
Στο Μάλι και σε γειτονικές χώρες υπήρχαν γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά στρατεύματα, για να εξασφαλίσουν την ειρήνη, να αποκρούσουν την τζιχαντιστική διείσδυση στο Σαχέλ και για να διασφαλίσουν τα γαλλοευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Ας μην ξεχνάμε ότι και η Ελλάδα ετοιμαζόταν ψυχολογικά να συμμετάσχει ως δορυφόρος στο Μεγάλο Παιχνίδι της Δυτικής Αφρικής, βάσει των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την αμυντική συμφωνία με το Παρίσι. Τώρα όμως παίζει ανενόχλητη «μπάλα» στο Μαλί η Ρωσία, μέσω της διαβόητης μισθοφορικής Wagner, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα.
Περιπαίζοντας τους Ευρωπαίους, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε κανάλι του Μπερλουσκόνι ότι η Wagner δεν έχει σχέση με το ρωσικό κράτος και εν πάση περιπτώσει η παρουσία της στο Μάλι και στη Λιβύη στηρίζεται σε… «εμπορική βάση».
Πρακτικά η Γαλλία τερμάτισε τη συνεργασία με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μάλι τον Ιούνιο του 2021, ένα μήνα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπαμακό, και ο Μακρόν ανακοίνωσε πολύ πριν από τις γαλλικές εκλογές τη λήξη της «εκστρατείας» που εγκαινίασε το 2013 ο Φρανσουά Ολάντ.
Το απόσταγμα είναι πως η άλλοτε πίσω αυλή της Γαλλίας, η Δυτική Αφρική, αποτελεί πλέον terra inimicus (εχθρικό έδαφος) για τους παλιούς Ευρωπαίους αποικιοκράτες.
Την Κυριακή ο γ.γ. του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, κάλεσε τις χούντες στο Μάλι, στη Γουινέα και την Μπουρκίνα Φάσο να παραδώσουν την εξουσία, ενώ η Human Rights Watch κατήγγειλε εγκλήματα της Wagner κατά αμάχων στη γειτονική, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.