Πρώτος λόγος η προεκλογική κινητοποίηση του Μαξίμου. Αφορούσε τους πάντες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκης να καλεί ανά 20 τους βουλευτές για να τους ζητήσει να ενεργοποιηθούν στις περιφέρειές τους.
Δεύτερος, τα πρόσωπα. Η ποταμίσια τάση της Ν.Δ. προσπαθούσε καιρό να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Γιώργου Αυτιά. Ο Αυτιάς μπορεί να λαϊκίζει παρουσιάζοντας απλοϊκές λύσεις για σύνθετα προβλήματα, αλλά έχει λόγο που ο κόσμος καταλαβαίνει. Οπως μου έλεγε στέλεχος της Ν.Δ., αν δεν το παρακάνει στους… λιβανωτούς στον πρόεδρο, με αποτέλεσμα να γίνει ανέκδοτο, η συνεισφορά του θα είναι σημαντική.
Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η δεύτερη θέση του Πύρρου Δήμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Δήμας ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με σημαντικότερη στιγμή μία συνεδρίαση της Βουλής το 2014. Οταν ο Νίκος Μίχος της Χρυσής Αυγής είχε σηκωθεί από το έδρανο για να επιτεθεί στον Πέτρο Τατσόπουλο. Ο Δήμας χρειάστηκε να πει μόνο ένα «κάτσε πίσω» ώστε ο Μίχος να το ξανασκεφτεί. Μπορεί μια τέτοια συμπεριφορά να είναι ντεμοντέ για τους φιλελέφτ αλλά για τη δεξιά είναι ανδρισμός που επιβραβεύεται.
Ο Φρέντη Μπελέρης, που ήταν πέμπτος στη δημοσκόπηση, ήταν η πιο δύσκολη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα και η πιο σημαντική, αφού, όπως έλεγε ένας βουλευτής παραδοσιακής νεοδημοκρατικής οικογένειας της Βόρειας Ελλάδας, «δεν κόβει ψήφους μόνο από το κόμμα του Βελόπουλου αλλά στέλνει το μήνυμα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αν προστεθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν να προτιμούν τους δεξιούς.
Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη οι προτιμήσεις είναι τόσο αριστερές όσο ο αρχηγός του. Ο Κώστας Αρβανίτης στην τρίτη θέση είναι αριστερός. Η Σοφία Μπεκατώρου όμως βρίσκεται στην πρώτη θέση λόγω #metoo και ο πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Νίκος Παππάς, σαν προσωρινή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τον Δήμο της Αθήνας. Οσο για τη μάχη των ξαδέλφων, ο βετεράνος Γιώργος Τσίπρας βρίσκεται με βραχεία κεφαλή μπροστά από τον brand new Βασίλη Κασσελάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ οι επιλογές για την Ευρωβουλή έγιναν σαν κάποιος ένα πρωί να θύμισε στον Ανδρουλάκη ότι εκτός από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο πρέπει να κατέβουν και άλλοι υποψήφιοι. Στα κομματικά συρτάρια βρέθηκαν ο Γιάννης Μανιάτης, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Φίλιππος Σαχινίδης και μαζί με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και την Αννα Βερούλη συμπληρώθηκε το ψηφοδέλτιο.
ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Πριν από μερικές ημέρες είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι στην υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη ο μόνος κατηγορούμενος θα ήταν ο φυσικός αυτουργός. Την περασμένη Δευτέρα, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από την Αστυνομία, ανακοινώθηκε ότι έγιναν 58 έρευνες σε σπίτια και 15 σε οχήματα υπόπτων και πραγματοποιήθηκαν 63 συλλήψεις για εγκληματικές πράξεις οργανωμένων οπαδών σε Αθήνα, Βόλο και Γιάννινα.
Στις 10 Απριλίου η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθουν γιατί καθυστερεί η εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο πειρασμός για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Αστυνομία να απαντήσουν ότι οι έρευνες ολοκληρώνονται ήταν μεγάλος. Κατόρθωσε όμως να συγκρατηθεί.
Ετσι οι συλλήψεις που έγιναν είχαν το μέγιστο αποτέλεσμα αφού όταν οι ύποπτοι πιστεύουν ότι την έχουν γλιτώσει, αλλά τελικά συλλαμβάνονται, ο αιφνιδιασμός είναι αποτελεσματικότερος.
Το θέμα τώρα είναι πόσο θα προχωρήσει η εξιχνίαση του εγκλήματος. Στο παρελθόν οι συγκρούσεις των χούλιγκαν ήταν μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια εχθρός είναι το κράτος και η Αστυνομία. Κάτι που φαίνεται από τα πανό στα γήπεδα. Επίσης, οι «δραστηριότητες» επεκτείνονται στα ναρκωτικά και την προστασία. Η οποία προστασία, για να φανεί το αντιεξουσιαστικό πρόσημο των οργανωμένων, φτάνει σε εικοσάρικα και πενηντάρικα που παίρνουν εκβιαστικά από τις καντίνες που πουλάνε λουκάνικα στα γήπεδα.
Η κρουαζιέρα του Στέφανου και ο… Χάρι Τρούμαν
Η γνωστή φράση του Καρλ Μαρξ ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα ισχύει για την κρουαζιέρα του Στέφανου Κασσελάκη.
Κάποιος επικοινωνιολόγος του Κασσελάκη θυμήθηκε την καμπάνια με σιδηρόδρομο που είχε κάνει ο Χάρι Τρούμαν στις εκλογές του 1948. Μόνο που ο Τρούμαν είχε καλύψει 32 χιλιάδες μίλια δίνοντας 352 ομιλίες. Ο Κασσελάκης προγραμμάτισε ένα δεκαήμερο τουρ σε 29 νησιά του Αιγαίου. Προγραμμάτισε -τρόπος του λέγειν- αφού από την αρχή ξεκίνησαν οι ακυρώσεις των… κασσελακικών επισκέψεων λόγω καιρού. Τώρα, μπορεί κάποιος να πει «ε, φταίει και για τον καιρό;». Οχι, για τον καιρό ο Κασσελάκης μπορεί να μη φταίει. Αν όμως δεν μπορεί να προγραμματίσει ένα προεκλογικό τουρ με ακριβείς μετεωρολογικές προβλέψεις πέντε ημερών, θα προγραμματίσει το μέλλον της χώρας; Για τον ναύαρχο Αποστολάκη δεν τίθεται θέμα. Για να επιβιώσει πολιτικά μέχρι τον λοστρόμο θα κάνει και ο Κασσελάκης τον ναύαρχο.
Το λάθος του Κασσελάκη ήταν να νομίσει ότι ο κόσμος θα παρακολουθούσε την κρουαζιέρα, ενώ αδιαφόρησε. Ο Κασσελάκης ζει και υπάρχει από την καθημερινή προβολή. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που οι δικοί του λένε να κάνει κάτι και απαντάει «τι θέλετε να κάνω;».