ΩΣΤΟΣΟ, η αύξηση της συσπείρωσης που καταγράφει πλέον στις τελευταίες μετρήσεις η κυβερνώσα παράταξη οφείλεται κατ’ αρχάς στην πολυσυλλεκτικότητα του ευρωψηφοδελτίου με την επιλογή του Φρ. Μπελέρη, που φαίνεται ότι λειτούργησε ως ανάχωμα στη διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά, αλλά και στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου των κομμάτων που κινούνται στον χώρο δεξιότερα της Ν.Δ., δηλαδή της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης. Τα κόμματα αυτά όχι μόνο επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν την πίστη για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, πράγμα το οποίο γίνεται αντιληπτό από τον κόσμο, αλλά και από το γεγονός ότι ενθαρρύνουν ουσιαστικά πρακτικές και συμπεριφορές που δεν (πρέπει να) έχουν σχέση ούτε με την Εκκλησία και τον Λόγο του Θεού ούτε με την πολιτική ζωή.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα, όμως, οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ένα συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο τετραετίας, το οποίο καλείται να υλοποιήσει. Και πρωτίστως ότι η οικονομία παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν άλλωστε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ διαθέτουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ δείκτες της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτυπώνουν ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει αρνητικό. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε αύξηση 5,8%. Μάλιστα, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων και η μείωση της ανεργίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ύστερα από αρκετούς μήνες διαπιστώνεται μια συγκράτηση των τιμών σε βασικά είδη, δίνουν σημαντικές ανάσες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν σημαίνουν ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τους «Financial Times», οι μισθοί στην Ελλάδα, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις, είναι κατά 30% χαμηλότεροι σε σχέση με το 2007, ενώ η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία, ως αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς κρίσης. Ομως, ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν ευθύνεται γι’ αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την οποία προσδοκά ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει.