Ενα αστείο που δεν θα μπορούσε να κάνει κακό σε κάποιον, αλλά που αν παρατηρήσουμε όλη την ιστορία, θα διαπιστώσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν αν ο εμπνευστής των fake news δεν είναι καλοπροαίρετος και απλώς κάνει πλάκα, αλλά θέλει να κάνει κακό.
Οπως στην περίπτωση του φανταστικού νησιού κάποιοι την πάτησαν και αναγκάστηκε ακόμη και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης να κάνει παρέμβαση προκειμένου να μην πιστέψουν ότι έμεινε το νησί χωρίς γιατρό, στα social media κατά καιρούς έχουν γραφτεί τέρατα και καμία χαριτωμένη χροιά δεν είχαν.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Θυμάστε τι συνέβη με τα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού; Με τα ψεκαστήρια από τον ουρανό; Την μικρή Μαρία στον Εβρο; Τον υποτιθέμενο θάνατο τόσων διασημοτήτων; Και άλλα τόσα που έχουν γραφτεί, παρασύροντας στο ψέμα χιλιάδες ανθρώπους!
Στα σύγχρονα καφενεία που είναι τα social media μπορείς καθημερινά να ακούσεις χιλιάδες θεωρίες συνωμοσίας, να βλέπεις ανθρώπους να αλληλοσπαράσσονται είτε γιατί πληρώνονται για αυτό, είτε γιατί είναι φανατισμένοι. Και από ότι έχει φανεί, ελάχιστοι είναι οι υποψιασμένοι και πολύ λιγότεροι αυτοί που θα φιλτράρουν αυτό που θα δουν ή που θα διαβάσουν.
Τα social media και η ταχύτητα που μπορούν να μεταφέρουν τις πληροφορίες (;) έχουν γίνει απαραίτητα σε όλους. Από τους πολιτικούς που μπορούν να πουν όσα θέλουν χωρίς απέναντι να έχουν δημοσιογράφους να τους εκθέσουν τις απορίες τους, μέχρι τις εταιρίες που έχουν στα χέρια τους ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο προώθησης των προϊόντων τους χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν μεγάλα ποσά.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα social media μέσα σε μια στιγμή μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν το ψέμα ως τη μοναδική αλήθεια. Και από αυτό κινδυνεύουμε όλοι!