Λίγες μέρες νωρίτερα το κυβερνών κόμμα του «Γεωργιανού Ονείρου» είχε απειλήσει να διαλύσει τον μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο σχηματισμό, που δεν είναι άλλος από το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Επί των ημερών του η Ρωσία είχε εισβάλει το 2008 στη Γεωργία προσαρτώντας ουσιαστικά την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, με αφορμή την τυχοδιωκτική επίθεση του γεωργιανού στρατού στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.
Ο Κομπαχίτζε χαρακτήρισε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μια ενιαία παράταξη εγκληματιών (!) που δεν δικαιούνται να βρίσκονται στη Βουλή της Τιφλίδας. Αν τα απαγορεύσει θα ενταφιαστούν οριστικά οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας. Οχι πως αυτό ενοχλεί ιδιαίτερα τα φιλορωσικά κόμματα, που αντιμετωπίζουν τις φιλοδυτικές δυνάμεις, οργανισμούς και ΜΚΟ ως «πράκτορες ξένων δυνάμεων». Οι αλλεπάλληλες διαδηλώσεις του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ απέβησαν άκαρπες, ενώ η επαπειλούμενη σκλήρυνση του φιλορωσικού συμπλέγματος εξουσίας φέρνει την Ε.Ε. σε αμηχανία.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Από τη μία ο Κομπαχίτζε διατείνεται πως δεν διαφωνεί με την ευρωπαϊκή πορεία κι από την άλλη προαναγγέλλει συμπεριφορές που ταιριάζουν «στον Λουκασένκο της Λευκορωσίας και στον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας», όπως σχολίασε ο ερευνητής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Τινατίν Αχβλεντιάνι.
Η «πληρωμένη» απάντηση του Κομπαχίτζε είναι πως η Ουκρανία και η Μολδαβία έθεσαν επίσης εκτός νόμου διάφορα (σ.σ. φιλορωσικά) κόμματα -όπως π.χ. το Κ.Κ. Ουκρανίας- χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η σχέση τους με την Ε.Ε.
«Αποδεικνύεται πλέον ότι το “Γεωργιανό Ονειρο” έχει γίνει μια αυταρχική κυβέρνηση πουτινικού τύπου», κατέληξε η πρόεδρος του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος, Τίνα Μποκουτσάβα. Οι ρεαλιστές στη Δύση θεωρούν τη Γεωργία χαμένη υπόθεση. Οι Βρυξέλλες της έχουν ήδη παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες και οι ΗΠΑ τα κονδύλια.