Η ανακοίνωση χθες από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της έναρξης του δεύτερου σταδίου του προγράμματος «Εξυπνες Πόλεις», στο οποίο μπορούν να ενταχθούν 315 δήμοι της χώρας με πληθυσμό κάτω από 100.000 κατοίκους (τρέχει ήδη το αντίστοιχο πρόγραμμα για 17 δήμους άνω των 100.000 κατοίκων), μας φέρνει λίγο πιο κοντά σε μια πιο «έξυπνη» καθημερινότητα. Οι δήμοι που θα εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα και τους πόρους θα μπορούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες τους σε τομείς όπως διαχείριση ηλεκτρονικών πληρωμών, τηλεϊατρική, ηλεκτρονική τιμολόγηση, συστήματα ενημέρωσης για την κυκλοφορία, για τη στάθμευση και άλλους πολλούς.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αν και έχουν γίνει εντυπωσιακά βήματα τα δύο τελευταία χρόνια στην ψηφιοποίηση του κράτους και βασικών λειτουργιών του Δημοσίου, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είμαστε ακόμα αρκετά πίσω. Και αυτό όχι πάντα με ευθύνη των δήμων, αλλά συχνά και των ίδιων των δημοτών. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στη διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022, σύμφωνα με την οποία, ενώ οι δημότες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις πόλεις τους και τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, μόλις το 11% χρησιμοποιεί τις ψηφιακές/ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του. Το υπόλοιπο περίπου 90% επισκέπτεται το δήμο ή το ΚΕΠ. Γιατί άραγε;
Οι απαντήσεις που ακούστηκαν είναι πολλές. Μπορεί τα σάιτ των δήμων να είναι «βαριά» και δύσκολα στη χρήση, μπορεί οι δημότες να μην ξέρουν ή να φοβούνται να πληρώσουν ηλεκτρονικά, μπορεί κάποιοι δήμοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης προσωπικού, ειδικά εξειδικευμένου, και χίλιοι δυο άλλοι λόγοι. Ομως, αυτή τη φορά λεφτά υπάρχουν και δεν πρέπει να πάνε χαμένα. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα χρήματα μαζεμένα για την ψηφιακή μετάβαση. Αν τα αθροίσουμε, μαζεύεται σχεδόν μισό δισεκατομμύριο και πρέπει να δούμε πώς τα χρήματα αυτά θα φτάσουν σε πραγματικές εφαρμογές και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα», όπως είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος μιας από τις πιο «έξυπνες» πόλεις στην Ελλάδα, των Τρικάλων.