Πρόσφατα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης -και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Ελληνικών Χορών- προσκλήθηκε στο 23ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναφερόταν ότι θα συμμετείχαν μεταξύ άλλων η «Μακεδονία» (και όχι η Βόρεια Μακεδονία) και η… Βόρεια Κύπρος, δηλαδή τα Κατεχόμενα, που δεν είναι φυσικά αναγνωρισμένη χώρα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Πολιτισμού, Νίκο Ζεϊμπέκη, το προηγούμενο διάστημα είχε λάβει πρόσκληση ο δήμος να παραστεί στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ με παραδοσιακούς χορούς. «Ζητήσαμε ενημέρωση από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για το ποιοι θα συμμετείχαν και τότε είδαμε στο πρόγραμμα ότι αναφέρονταν η Βόρεια Μακεδονία ως “Μακεδονία” και τα Κατεχόμενα “Βόρεια Κύπρος”», τόνισε. Oπως ήταν φυσικό, αμέσως ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απάντησε στον Δήμο Θεσσαλονίκης πως «τυχόν συμμετοχή θα νομιμοποιούσε τα ανωτέρω, το “North Cyprus” και το “Macedonia”, αντί το “Βόρεια Μακεδονία”».
Η σύνθεση του Τασούλα
Ετσι, μετά την προτροπή του ΥΠΕΞ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε τη διοργανώτρια του 23ου Φεστιβάλ ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει, ακύρωσε τη συμμετοχή του και εξήγησε τους λόγους. Ο αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως «για κάθε συμμετοχή μας σε διοργανώσεις στο εξωτερικό οφείλουμε να ενημερώνουμε και να παίρνουμε έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο είτε συμμετείχαν αυτά τα κράτη είτε όχι».
Αμέσως στο μυαλό μου ήρθε ο παραλληλισμός με τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Ο πρώην δήμαρχος είχε -ή τουλάχιστον είχε επιχειρήσει να- χαράξει τη δική του εξωτερική πολιτική, αγνοώντας τις πάγιες εθνικές θέσεις της ελληνικής διπλωματίας. Είχε μεταβεί στα γειτονικά Σκόπια, όπου έδωσε συνεντεύξεις αναφέροντας το κράτος με το τότε συνταγματικό όνομά του. Στην Ελλάδα προκλήθηκε σάλος, υπήρξαν αντιδράσεις από το ΥΠΕΞ και η απόπειρα άσκησης εξωτερικής πολιτικής από τον δήμαρχο έπεσε στο κενό, με τον ίδιο να αναγκάζεται να ζητήσει συγγνώμη. Και το παράπτωμα έγινε δύο φορές.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έπραξε σωστά ενημερώνοντας το ΥΠΕΞ για τις συμμετοχές στο Φεστιβάλ, στο οποίο είχε κληθεί να λάβει μέρος. Και το ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα και προς τη σωστή κατεύθυνση, σώζοντας μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση.
Η εξωτερική πολιτική ασκείται κεντρικά, από την εκάστοτε κυβέρνηση, και περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Η ανεύθυνη στάση ορισμένων, που ήθελαν να αντικαταστήσουν την επίσημη ελληνική διπλωματία, ανήκει πλέον (ευτυχώς) στο παρελθόν…