Το πρώτο είναι τι έχουν γίνει τα δημόσια ακίνητα «ολόκληρα κτίρια και οικόπεδα φιλέτα, μέχρι και διαμερίσματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας». Το δεύτερο, θύμισε ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας, το 2019, είχε δηλώσει πως δεν έχει καταγραφεί η δημόσια περιουσία. (Λες και είναι το απλούστερο στον κόσμο τούτο). Και στο τρίτο εξέφρασε την ανησυχία του για τον διεθνή διαγωνισμό με τον οποίο συμβουλευτική εταιρία θα αναλάβει την εποπτεία του ξεκαθαρίσματος των ακινήτων». Λες και υπάρχει άλλη λύση…
Ο ίδιος θεωρεί ως λύση του προβλήματος η ελληνική κυβέρνηση «η οποία στα τέσσερα αυτά χρόνια άφησε αναξιοποίητη τη δημόσια περιουσία», να εμφανιστεί στην Ευρώπη ζητώντας την επιστροφή, τον έλεγχο και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Φυσικά, από καλή πρόθεση το είπε ο άνθρωπος, κηδόμενος της περιουσίας του Δημοσίου. Αλλά θα μπορούσα να του συστήσω να ρωτήσει πρωτίστως τον εξάδελφό του, Αντώνη Σαμαρά, το λόγο για τον οποίο, ως πρωθυπουργός, δεν συγκατατέθηκε να παραδώσει «τα ασημικά της Ελλάδας», ως εγγύηση στους δανειστές μας. Ισως, τότε, να του έλεγε και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της άρνησής του, σχετικά με την παραμονή του στο Μαξίμου.
Επίσης, μπορεί να μελετήσει τη διά χειρός Τσακαλώτου συμφωνία -υπάρχει στο αρχείο της Βουλής- εν αγνοία των πάντων, για την εκχώρηση στο Υπερταμείο δημόσιων κτιρίων -είχαν μπει και τα νοσοκομεία ως κτίρια, ίσως και αρχαιολογικοί χώροι ως οικόπεδα- πάρκα, οικόπεδα, ολυμπιακά ακίνητα, μαρίνες, ιαματικές πηγές αλλά και μέγας αριθμός στρεμμάτων γης, εκείνα που αποκαλούσε ο Τσίπρας «ασημικά» κουνώντας το δάκτυλό του μη τυχόν τολμήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και τα δώσει ως εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους που απαιτούσαν οι δανειστές. Υποθέτω, επειδή ήθελε να τα δώσει ο ίδιος ως κιμπάρης.
Φυσικά, η συμφωνία της εκχώρησης δεν καταλύεται, είτε πάει αυτοπροσώπως ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες είτε όχι. Είναι για 99 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες στον Αλέξη Τσίπρα.
Σκάκι για τρεις
Η δεύτερη πρόταση, το Δημόσιο να παραχωρήσει «την περιουσία σε δήμους, επιμελητήρια, συνεταιρισμούς, τοπικά πανεπιστήμια, τοπικούς φορείς και αθλητικούς συλλόγους, που ξέρουν πώς θα την αξιοποιήσουν» με άφησε ενεή. Κατ’ αρχήν, για να μοιράσουν δημόσια περιουσία χρειάζονται τίτλοι. Και μετά, «για το τι ξέρουν» δεν άκουσε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ για το πώς διαχειρίστηκαν δήμοι, σύλλογοι, συνεταιρισμοί την περιουσίας τους κι όσα επιπλέον εισέπρατταν; Δεν ρωτάει τι έγινε, επί ΠΑΣΟΚ, και δη επί Αντρέα Παπανδρέου στους συνεταιρισμούς, στους δήμους; Πάλι τα ίδια να λέμε εν έτει 2024;