Εως τώρα είχε στην πρίζα την Ε.Ε., απειλώντας να θέσει βέτο σε πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Φαίνεται, όμως, ότι κάτι μεσολάβησε στις επαφές του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ενώ ο Ορμπαν μαζί με τον υπουργό του των Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, απέρριπταν συλλήβδην ως «καταστροφικές» τις προτάσεις των Ευρωπαίων, τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι πήραν τα ανταλλάγματα που ζητούσαν – ή έστω κάποιες διαβεβαιώσεις.
Για να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό αέριο, η Βουδαπέστη ζητούσε αυξημένες εισαγωγές από τα λιμάνια της Αδριατικής, χρόνο και οικονομική βοήθεια για μετατροπές στα διυλιστήριά της, ξεκλείδωμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και εταιρική στήριξη για τους 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.
Προφανώς, πήρε κατιτίς, κρίνοντας από την αναπάντεχα φιλοευρωπαϊκή και αντιρωσική τοποθέτηση της νέας προέδρου της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, στην ομιλία της ορκωμοσίας της, το Σάββατο. H Nόβακ ανήκει στο Fidesz και εξελέγη με τις ψήφους του στη Βουλή.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ως ηχείο, λοιπόν, της κυβέρνησης, η πρόεδρος καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος, προσθέτοντας ότι η χώρα της είναι πρόθυμη να κάνει θυσίες για τους συμμάχους της, με μόνη κόκκινη γραμμή «να μην υποστούν οι Ούγγροι περισσότερα από τους Ρώσους» (σ.σ.: πάνε πια τα πουλόβερ και τα καλοριφέρ).
Η Νόβακ ξεκαθάρισε ακόμη πως η Ουγγαρία δεν είναι «ουδέτερη», αλλά υπεύθυνο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ με πλήρη συναίσθηση των καθηκόντων της.
«Τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης της Ουκρανίας, επιθυμούμε την τιμωρία των εγκλημάτων πολέμου και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δούμε αναβίωση της Σοβιετικής Ενωσης», κορύφωσε η πρόεδρος, προαναγγέλλοντας το παρθενικό ταξίδι στη Βαρσοβία, για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις χώρες του Βίσεγκραντ. Πριν από λίγες μέρες, τέτοιες δηλώσεις θα ήταν αδιανόητες. Μάλλον ο Μεντβέντεφ βιάστηκε να επαινέσει το «θάρρος των Ούγγρων».