Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν, οι πολίτες το συζητούν στις παρέες. Ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του με αντίπαλο τα προβλήματα και όχι την αντιπολίτευση, η οποία κινείται με κύρια χαρακτηριστικά τη ρηχότητα στις προτάσεις και την αναξιοπιστία στις θέσεις.
Ας δούμε τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία που κατέθεσε προχθές στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και με την οποία οι Ελληνες της διασποράς θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολή από τον τόπο διαμονής τους και για τις εθνικές εκλογές.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό, που τάχα δυναμιτίζει το κλίμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί επί της αρχής για το νομοσχέδιο. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αλά καρτ, ούτε ο «αιφνιδιασμός» ανέτρεψε την ουσία μιας πολιτικής κίνησης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που είπαν «ναι» στην επιστολική ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν εύκολα το πιθανό τους «όχι» στην επέκταση του μέτρου και για τις εθνικές.
Η κυβέρνηση δεν δυναμίτισε το κλίμα συναίνεσης, αντιθέτως, το αξιοποίησε βλέποντας ότι συγκεντρώνονταν πάνω από 200 θετικές ψήφους βουλευτών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Αλλωστε, η αρχική ρύθμιση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαιτούσε διευρυμένη πλειοψηφία με 200 ψήφους, αλλά μπορεί να γίνει νόμος με έγκριση από 151 βουλευτές, τους οποίους διαθέτει η Ν.Δ.
Ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης, εφόσον πουν «όχι» στην επέκταση της ρύθμισης για τις εθνικές εκλογές, θα φανούν καιροσκόποι και θα λειτουργήσουν ως πολιτικάντηδες των περασμένων δεκαετιών. Πώς να πείσουν ότι εκπροσωπούν τον «προοδευτικό χώρο» όταν άλλα θα ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και άλλα για τις εθνικές; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεται μάλιστα από τους Ελληνες του εξωτερικού, τι θα πει για να δικαιολογήσει την αρνητική ψήφο του κόμματός του; Οτι τον ξεγέλασε η Κεραμέως επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου; Και ο Ανδρουλάκης πώς θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκή εμπειρία όταν σκοντάφτει μόνος του και δεν ψηφίζει κάτι που θεωρεί θετικό;
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο κόσμος εξελίσσεται και ως μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας προβάλλει η Νέα Δημοκρατία με ατζέντα που αποκτά διαρκώς νέο ακροατήριο.
Ο Μητσοτάκης με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί όχι απλώς απαντά σε ζητήματα της κοινωνίας, αλλά φέρνει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανταποκρίνονται σπασμωδικά και φοβικά. Στο χέρι του είναι να προχωρήσει τις τομές για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη βελτίωση της καθημερινότητας.
ΥΓ.: Χρήσιμη η διευκρίνιση του υπουργείου Εσωτερικών ότι η επιστολική ψήφος για τις εθνικές εκλογές δεν μπορεί να αφορά και τους εντός επικράτειας εκλογείς, επειδή το Σύνταγμα με το άρθρο 58 προβλέπει ειδική νομοθεσία μόνο για τους εκτός επικράτειας με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορούσαν να προβλεφθούν αλλαγές και στο συγκεκριμένο άρθρο.