ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ κόμμα φαίνεται να ανακάμπτει μετά το σοκ που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη και να προτάσσει το συνολικό του έργο στην οικονομία, την αγορά εργασίας, την παιδεία, το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική, όπου υπερέχει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις τωρινές κομματικές ισορροπίες ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου θα είναι πρακτικώς αδύνατος, τα κουκιά δεν βγαίνουν και η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ταρακουνήθηκε από τη σιδηροδρομική τραγωδία αλλά έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία όχι μόνο του ΟΣΕ αλλά συνολικά του κράτους, που έχει δυστυχώς ακόμα πολλές «μαύρες τρύπες».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρισε στο «θυμικό» των πολιτών αλλά δεν παρουσίασε καμία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αντιθέτως συντάχθηκε με συντεχνιακές δυνάμεις ενώ η απόφαση του Τσίπρα να επαναφέρει στα ψηφοδέλτια του κόμματος τον Παύλο Πολάκη φανέρωσε ότι βασική του επιδίωξη δεν είναι να προσελκύσει ψήφους από τον χώρο του κέντρου αλλά να συσπειρώσει τη βάση του.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ είναι σχέδια επί χάρτου. Οι πολίτες που έχουν και τον τελικό λόγο θα κληθούν να απαντήσουν στα διλήμματα της κάλπης και η ιστορία δείχνει ότι όποιο κόμμα καταφέρει να έχει καθαρές λύσεις θα έχει το προβάδισμα για τη νίκη.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ζητάει από το εκλογικό σώμα υψηλό ποσοστό για τη Ν.Δ. στις πρώτες κάλπες ώστε να πετύχει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Από την άλλη πλευρά ο Τσίπρας μιλάει για «προοδευτική διακυβέρνηση» με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και του Μέρα25, αλλά το τοπίο θολώνει αφενός γιατί ο σχηματισμός κυβέρνησης προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που δεν προκύπτει από καμία δημοσκόπηση, και επιπλέον ότι τα άλλα δύο κόμματα δεν δείχνουν πρόθυμα για σύμπραξη.
Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ έχει καταφέρει να μπερδέψει ακόμα και τους ψηφοφόρους του με τις αλλοπρόσαλλες θέσεις του για τον υποψήφιο πρωθυπουργό ενώ απορρίπτει σύμπλευση με τον Βαρουφάκη.
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ καταστάσεις και δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων σχετικά με την οικονομία, τους φόρους, την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τη μεταναστευτική πολιτική.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες σχετικά με την ικανότητα αντιμετώπισης των κρίσιμων θεμάτων της χώρας, ενώ θέτει στους πολίτες ένα απλό και κατανοητό διακύβευμα: να υπάρχει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία.
ΕΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ θα φανεί στις κάλπες, το βέβαιο όμως είναι ότι απέναντι υπάρχει μία θολή κατάσταση, με γρίφους και αγνώστους «Χ». Και όπως είναι γνωστό, συνήθως τα «μπερδέματα» δεν οδηγούν σε καλό.