ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ, μεγάλοι, εάν μάλιστα αποτύχουν οι προσπάθειες για ειρήνευση στην Ουκρανία και εκτός από την ενεργειακή κρίση, η Δύση βρεθεί αντιμέτωπη με επισιτιστική, όπως ήδη προειδοποιούν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Εάν σε αυτά συμπεριλάβουμε τη νέα φάση των αγορών, που κατακρημνίζονται λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση, τότε δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι αισιοδοξίας.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις, η οικονομία μας είναι μικρή και ανοιχτή, πάντα επηρεάζεται από τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις, ο τουρισμός εξελίσσεται θετικά και τα έσοδα κατά την αιχμή την περιόδου μπορεί να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η οικονομία θα λάβει μία βαθιά ανάσα.
Δωρεάν συγκοινωνίες στο Βελιγράδι
Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ προκαλεί εύλογα τη δυσαρέσκεια των πολιτών, που μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και έχει εισαγόμενα αίτια, όμως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί στο σούπερ μάρκετ ή στα βενζινάδικα πληρώνονται εδώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα, που δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομική εκτροπή σε μία περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια στα ομόλογα ανεβαίνουν και οι αγορές χρήματος χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα. Η ισορροπία δεν είναι εύκολη, η μη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας ανεβάζει την κοινωνική ένταση αλλά δεν συγχωρούνται δημοσιονομικές αστοχίες.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ υπάρχουν δυσκολίες αλλά και δυνατότητες. Ο Μητσοτάκης μέχρι τώρα αντιμετωπίζει τις κρίσεις με ψυχραιμία και κυρίως με διάθεση να εντοπίσει ευκαιρίες για να περιορίσει τις απώλειες. Το κατάφερε εν μέσω πανδημίας και η οικονομία από τη βαθιά ύφεση του 2020 πέρασε σε ισχυρή ανάπτυξη από το 2021, η αγορά και τα νοικοκυριά δεν κατέρρευσαν όπως καταστροφολογούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς οι πολίτες στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα κληθούν να επιλέξουν ποιον πρωθυπουργό θεωρούν ικανότερο για να αντιμετωπίσει τις «φουρτούνες» της παγκόσμιας αβεβαιότητας. Να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της περιόδου Τσίπρα, όταν η κρίση χτυπούσε μόνο την Ελλάδα μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση», με τη θητεία Μητσοτάκη. Αυτό θα είναι και το διακύβευμα της κάλπης.