ΤΟ γεγονός ότι ως προς τα γεγονότα που επηρέασαν την πορεία της Ελλάδας κάποια από τα πιο σημαντικά θεωρούνται η ένταξη στην ΕΟΚ (71%), το δημοψήφισμα του 1974 (69%), η είσοδος στο ευρώ (50%) και η νίκη της Ν.Δ. το 2019 (45%) δείχνει πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί πως η Ευρώπη, το ευρώ, αλλά και η σημερινή κυβέρνηση έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να πάει η χώρα προς τα εμπρός. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ότι το 68% θεωρεί πως «ανήκουμε στη Δύση», όπως είχε πει στην ιστορική του ρήση ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, το 62% θεωρεί πως η Μεταπολίτευση αποτελεί την καλύτερη περίοδο στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, ενώ υπάρχει διχογνωμία για το αν έχει κλείσει ή όχι αυτός ο πολιτικός κύκλος ύστερα από 50 χρόνια.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΟΙ πολίτες αναγνωρίζουν πως η λειτουργία του κράτους είναι ο «μεγάλος ασθενής» της Μεταπολίτευσης, καθώς μόλις το 28% δηλώνει ικανοποιημένο. Και αυτό αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση.
ΟΣΟΝ αφορά στο βιοτικό επίπεδο και στην καθημερινότητα, παρατηρείται ένα σημαντικό χάσμα γενεών. Οι πολίτες ηλικίας 17 έως 59 ετών θεωρούν μόλις σε ποσοστό 17% ότι ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, ενώ το 42% χειρότερα. Κάτι που προφανώς είναι το αποτέλεσμα της υπερδεκαετούς κρίσης και των Μνημονίων.
ΑΠΟ την άλλη, οι ηλικίες άνω των 59 ετών, σε ποσοστό πάνω από 70%, δηλώνουν πως έχουν ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, οι οποίες βγήκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάτι απολύτως αυτονόητο.
ΕΔΩ και πάλι υπάρχει στο τραπέζι μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το να αμβλυνθούν ακόμα περισσότερο οι συνέπειες της χρεοκοπίας. Να αυξηθούν τα εισοδήματα. Να βελτιώνεται διαρκώς το βιοτικό επίπεδο. Να υπάρξει όραμα για ένα καλύτερο αύριο.