Η Γαλλία, άλλωστε, έχει ζήτημα ελλειμμάτων και ανάπτυξη μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο. Βάσει ημιεπίσημων διαρροών, στο «Διαλέξτε Γαλλία», η Amazon αναμενόταν χθες να ανακοινώσει μία επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, η Pfizer του Αλμπερτ Μπουρλά και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξαγγείλει τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης με δαπάνη 500 εκατ. ευρώ, ενώ η AstraZeneca (που πρόσφατα απέσυρε το βασικό της εμβόλιο για την Covid-19) να επενδύσει κάπου 400 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της Δουνκέρκης.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οι (λεκτικές) εισροές κεφαλαίων στο γαλατικό εξάγωνο δεν σταμάτησαν εδώ. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, επίκεινται ακόμη επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για εργοστάσιο της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Lilium, από την ελβετική KL1 για μονάδα επεξεργασίας νικελίου, καθώς και επενδύσεις από τη Morgan Stanley στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, από την GSK στην Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά. Πέραν των «χιλιάδων θέσεων εργασίας» που θα γεννήσει αυτός ο επενδυτικός οργασμός, ο Λεμέρ ελπίζει ότι θα εισφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια στην αναζωογόνηση της γαλλικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το μεγάλο στοίχημα, όμως, των Μακρόν – Λεμέρ είναι να αναδείξουν το Παρίσι σε κέντρο της διεθνούς χρηματοοικονομίας, καθώς ακόμη υστερεί πολύ της Ν. Υόρκης, του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης, του Τόκιο κ.ά. Για το σκοπό αυτόν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε «ζυμώσεις» με τους εκπροσώπους των «μεγάλων αδελφών» Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan και Βank of America.