Ο υπουργός «χτύπησε» στο αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, το «ηθικό πλεονέκτημα» της «πρώτης φοράς Αριστερά» κονιορτοποιήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, και μόνο που ο Πολάκης κατέφυγε σε ύβρεις αντί για απάντηση έδειξε πόσο ενοχλήθηκαν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.
Τι είπε ο Φλωρίδης; Οτι η τροποποίηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα στο αρχείο. Τις τελευταίες ημέρες του βίου της και ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί η διενέργεια εθνικών εκλογών για τον Ιούλιο του 2019, η κυβέρνηση Τσίπρα νομοθέτησε τις αλλαγές με μία διαδικασία-εξπρές, που είχε προκαλέσει την έκρηξη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.
Τις αλλαγές είχε φέρει στη Βουλή ο τότε υπουργός και στενός συνεργάτης του Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, και μέσα σε μία ημέρα καταργήθηκαν δίκες, την ώρα που ετοιμάζονταν οι δικαστές να επιβάλουν αποφάσεις ισόβιας κάθειρξης, και κακουργηματικά αδικήματα παραγράφηκαν, καθώς η δωροδοκία μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Αυτά είπε ο Φλωρίδης χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νομοθέτημα ως αποτέλεσμα της χειρότερης διαπλοκής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ολιγαρχών.
Η μετατροπή του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα είχε προκαλέσει την αντίδραση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών, καθώς αυτομάτως σοβαρές υποθέσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος παραγράφηκαν ή έπεσαν στα μαλακά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το «ντιλ» για τον Ποινικό Κώδικα του 2019 ευνόησε μεγάλα συμφέροντα και βέβαια τα ισχυρά νομικά γραφεία που εκπροσωπούσαν τους πελάτες τους σε κρίσιμες δίκες.
Το θέμα δυστυχώς δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, η έκρηξη Φλωρίδη υπενθύμισε σε όλους ότι το τελευταίο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα «μέτρα» ορισμένων ισχυρών κύκλων.
Η σημερινή κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιεί ποινές και κυρίως προτάσσει τα δικαιώματα των θυμάτων και της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να ενοχλεί ορισμένους κατ’ επάγγελμα «δικαιωματιστές», όμως είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να υπάρχει τάξη στον δημόσιο βίο και το αίσθημα της ατιμωρησίας που κυριαρχεί σήμερα να λήξει οριστικώς.
Οσο για τις 5.000 υποθέσεις που παραγράφηκαν με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε κάποτε ποιοι κυκλοφορούν σήμερα «άνετοι και ωραίοι», επειδή λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής το 2019 ψηφίσθηκαν οι διατάξεις της δικαστικής τους απαλλαγής.
Ανισορροπία στην αγορά εργασίας
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για τις κενές θέσεις στην αγορά εργασίας είναι εντυπωσιακά. Ο αριθμός των κενών θέσεων σημείωσε άνοδο 51% στο γ’ τρίμηνο στη χώρα μας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις ανήλθαν σε 36.801 από 24.324 ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ή ότι οι επιχειρήσεις δεν επικοινωνούν σωστά τις ανάγκες τους προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις ή ότι το μισθολογικό πακέτο που προσφέρουν δεν είναι ικανοποιητικό. Η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς σε περιόδους ανάπτυξης καλύπτεται μόνο με άνοδο των αποδοχών, ώστε να βρεθεί νέο σημείο ισορροπίας, υψηλότερα στη σχετική καμπύλη.