Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βέροια είναι ενδεικτική της αντιπολιτευτικής ένδειας: «Πολύ φοβάμαι ότι τα δύσκολα δυστυχώς είναι μπροστά μας. Η πραγματική οικονομία στενάζει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν, παρ’ όλα αυτά, διαρκώς βομβαρδίζονται με ειδήσεις για νέες ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα είδη βασικής κατανάλωσης, στα καύσιμα, και αυτό τη στιγμή που εδώ και οκτώ μήνες οι Ελληνες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Δεν γνωρίζουμε εάν οι πολίτες έχουν πληρώσει το μάρμαρο των επιλογών του πρωθυπουργού όταν η οικονομία κινείται σε επίπεδα προ Μνημονίων, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν να μη γνωρίζει ότι έχει ξεσπάσει μία παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ότι οι ανατιμήσεις δεν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών Μητσοτάκη, αλλά μία συνέπεια του πολέμου του Πούτιν, για τον οποίο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει και πολλά το τελευταίο διάστημα.
Την περίοδο της πανδημίας, ο Τσίπρας μιλούσε για «ύφεση Μητσοτάκη» σαν να μην καταλάβαινε ότι με τις επιχειρήσεις κλειστές λόγω καραντίνας η οικονομία δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Τώρα που ο πληθωρισμός σπάει όλα τα κοντέρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι φταίει ο πρωθυπουργός, όπως θα φταίει ο Σάντσεθ στην Ισπανία, που αντιμετωπίζει επίσης διψήφιο πληθωρισμό.
Ο Τσίπρας ξέρει καλά ότι η οικονομία είναι το κλειδί της κάλπης και προσπαθεί να αποδομήσει τη θετική πορεία της χώρας. Στα δύσκολα της πανδημίας καταστροφολογούσε για επιδημίες λουκέτων και φτωχοποίηση πληθυσμού, αλλά τελικώς το εμπόριο επιβίωσε, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 20% και η ανεργία μειώθηκε στο 11,7%.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οι πολίτες, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που για κάθε λύση διαπιστώνει ένα πρόβλημα, βλέπουν ότι η πραγματική οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά, οι φόροι μειώνονται, ενώ η κυβέρνηση έχει διαθέσει το μεγαλύτερο ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στήριξη της αγοράς και των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνουν την ορθή επιλογή του Μητσοτάκη να επιμείνει στη μεγέθυνση της οικονομίας, δηλαδή στον παρονομαστή του ΑΕΠ, ώστε να πετύχει αυξημένα έσοδα. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την περίοδο Τσίπρα, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε υπερφορολογήσει τους πάντες για να πετύχει υπερπλεονάσματα σε βάρος της ανάπτυξης.
Εξωστρεφείς τομείς, όπως οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, διατηρούν το δυναμισμό τους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ και το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να σπάσει νέα ρεκόρ με οδηγό τον τουρισμό, που ήδη έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3,2% έχει ξεπεραστεί επί τα βελτίω και αρκετοί εκτιμούν ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει με αυξημένο ΑΕΠ κατά 6%, όταν στο πρώτο εξάμηνο ο πήχης έχει ήδη φθάσει στο 7,7%.
Η οικονομία που παράγει εισοδήματα 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και δημιουργεί θέσεις εργασίας με καλύτερες αποδοχές για τους εργαζομένους μπορεί να προκαλεί το φθόνο τoυ αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μάταια περίμενε επί των ημερών του να εκτιναχθεί το ελατήριο της ανάπτυξης, όμως η εικόνα δεν μπορεί να αλλοιωθεί από κραυγές.
Ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όμως δεν θα είναι όπως το καλοκαίρι του 2015. Τότε που οι Ελληνες ζούσαν με την αγωνία του Grexit και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αναπτύσσονταν και έκαναν ανέμελες διακοπές.