Πάλι αδιάβαστος πιάστηκε ο πρόεδρος του ΣYΡΙΖΑ, που απεγνωσμένα προσπαθεί να ασκήσει αντιπολίτευση με θέματα τα οποία δεν γνωρίζει. Μόλις προχθές η Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα στοιχεία ανεργίας για το μήνα Οκτώβριο, από τα οποία προκύπτει ότι η ανεργία στους νέους έως 24 ετών διαμορφώθηκε στο 23,7% από 43% που ήταν τον Οκτώβριο του 2018. Δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια η ανεργία σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, επομένως ο «θείος» δεν μοιράζει μόνο φραγκοδίφραγκα, αλλά και θέσεις εργασίας. Απομένουν να γίνουν πολλά προκειμένου η ανεργία των νέων στην Ελλάδα να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όμως το γεγονός ότι μειώθηκε στο μισό δείχνει ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στο μέτωπο της Παιδείας καθιερώθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναρωτιόμαστε εάν ο κ. Κασσελάκης, που, όπως δηλώνει, τάσσεται υπέρ της πραγματικής αριστείας, συμφωνεί με το μέτρο, και ταυτόχρονα υπερδιπλασιάσθηκαν οι θέσεις σε δημόσια ΙΕΚ ώστε κάθε απόφοιτος Λυκείου με βάση τις γνωστικές του ικανότητες αλλά και τις δεξιότητές του να έχει ευκαιρίες που αντιστοιχούν σε επαγγελματική ανέλιξη. Επομένως, και στην Παιδεία λαμβάνονται διαρκώς μέτρα αναβάθμισης χωρίς ωραιοποιήσεις, καθώς υπάρχουν ακόμα σοβαρά προβλήματα, ενώ πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι και μία συντεχνιακή ομάδα συνδικαλιστών βρίσκεται απέναντι σε κάθε αλλαγή, ακόμα και για την απλή αξιολόγηση των σχολικών δομών.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την εσωκομματική κρίση που βαθαίνει μετά το σχηματισμό του νέου κόμματος από την ομάδα Αχτσιόγλου, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, με κραυγές κατά της κυβέρνησης. Το μόνο που πετυχαίνουν με αυτή την τακτική είναι να δημιουργούν νέους προβληματισμούς για το εάν ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Κουμουνδούρου, κριτική στην κυβέρνηση μπορεί να γίνει για πάρα πολλά θέματα, αλλά όχι με αστεϊσμούς και κυρίως χωρίς σοβαρή αντιπρόταση.
Οι μειώσεις να περάσουν στις αντλίες
Η διεθνής τιμή πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι και αυτό είναι ένα καλό νέο στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Συνολικά οι τιμές της ενέργειας καταγράφουν πτωτική πορεία και οι φόβοι για αναζωπύρωση της κρίσης με επίκεντρο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα δεν επιβεβαιώθηκαν. Το ζήτημα πλέον είναι οι μειώσεις να περάσουν και στην αγορά. Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας μειώνει το κόστος παραγωγής και διακίνησης για εκατοντάδες αγαθά, ενώ και οι μετακινήσεις γίνονται φθηνότερες. Αρκεί οι εξελίξεις στις διεθνείς τιμές να περάσουν στις αντλίες. Τώρα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για το πώς διαμορφώνονται τα κοστολόγια στο σύστημα διακίνησης καυσίμων ώστε να περιορισθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, γιατί όταν οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν, τότε η ανατίμηση στα περισσότερα πρατήρια γίνεται σχεδόν ακαριαία, το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν υπάρχει αντίστροφη πορεία στις αγορές.