Οι «11», η «Νέα Αριστερά» υπερασπίζονται τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -σε αντίθεση με το «σύστημα Κασσελάκη»-, αλλά δεν τον αφήνουν έξω από το κάδρο των ευθυνών. Κάθε άλλο, τον κατακρίνουν για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος ένοικος του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου και το «επιτελείο» του δείχνουν να ξέρουν, αλλά και να μην έχουν κανέναν δισταγμό να το κάνουν, πως αν δεν αποδομηθεί πλήρως το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, δεν στέκει με τίποτα οποιοδήποτε αφήγημα για κάτι «νέο».
Ο εγκλωβισμένος Α. Τσίπρας δεν έχει από κάπου να πιαστεί. Η κυβερνητική πολιτική του, αλλά και η αντιπολιτευτική πολιτική του από το 2019-2023 καταδικάστηκαν από το λαό με παταγώδη τρόπο. Η προσωπική πολιτική γοητεία που είχε εμφανίζει βαθιές ρυτίδες και η προσωπική του αξιοπιστία βρίσκεται στο ναδίρ. Συνδυασμός που αποκλείει να γίνει παράκλητος. Ο ενωτικός ρόλος τον οποίο επεδίωξε να παίξει πριν από τη διάσπαση στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Ουδείς τον άκουσε και ουδείς ακολούθησε την τακτική της υπομονής που πρότεινε. Να περιμένουν δηλαδή την ήττα του Στ. Κασσελάκη στις ευρωεκλογές και τότε να θέσουν θέμα ηγεσίας.
Το κακό ίδιο είναι, ότι έχουν δίκιο και οι μεν και οι δε. Οι μεν έχουν δίκιο γιατί η περίοδος 2015-2023 ήταν καταστροφή για τον κυβερνητικά ανεπαρκή και επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑ, και διαλυτική η άνευ ίχνους αυτοκριτικής αντιπολίτευση της περιόδου 2019-2023. Η οποία βάδισε ακριβώς πάνω στα χνάρια της πολιτικής νοοτροπίας που ηττήθηκε το 2019. Οι δε έχουν δίκιο γιατί με προσωπική ευθύνη και πολιτική απόφαση του Α. Τσίπρα δεν έγινε όντως ουσιαστική συζήτηση για την ήττα του 2019 και δεν άλλαξε τίποτα. Προσπάθησε να δοξαστεί κρυπτόμενος από τις ευθύνες του, αλλά και από τις πρωτοβουλίες που έπρεπε να πάρει, ώστε το 31% που πήρε το 2019 να παραμείνει «μαγιά» κυβερνητικής προοπτικής.
Η όποια συμμετοχή του -εγχείρημα Κασσελάκη- δεν του πρόσφερε απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, του αφαίρεσε την ύπαρξη ενός συμπαγούς κόμματος της τάξεως του 15%-17%, πάνω στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ώστε να επιστρέψει. Κάπως έτσι έχει βρεθεί μόνος, στον αέρα και δίχως στρατό.
Το αποτέλεσμα είναι κωμικοτραγικό: είναι αναγκασμένος να μείνει στο κόμμα το οποίο εύχεται να ηττηθεί στις ευρωεκλογές, ώστε να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες, για να προσπαθήσει να κάνει ο ίδιος κάτι «νέο». Παραμένοντας όμως ένα «φθαρμένο προϊόν. Κι όταν είναι γνωστό ότι κανένα ινστιτούτο στην Ελλάδα δεν γέννησε βιώσιμο πολιτικό κόμμα.
ΑΙΧΜΗ
ΥΠΑΡΧΕΙ «ΚΑΖΑΝ-ΚΑΖΑΝ»;
Μεθαύριο το πρωί θα γίνει η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Τ. Ερντογάν κι αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις. Οι οποίες θα δείξουν τελικά αν όντως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πηγαίνουν προς βελτίωση ή αν θα σημάνουν την επιστροφή στην περίοδο της έντασης.
Οι πληροφορίες επιμένουν ως τώρα ότι το κλίμα είναι καλό, αλλά η κυβέρνηση παραμένει «έτοιμη για όλα». Ο Τούρκος πρόεδρος με συνεχείς δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να συντηρήσει το καλό κλίμα εν όψει της επίσκεψής του. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει να επισκεφθεί μειονοτικά χωριά στη Θράκη. Και η σύντομη διάρκεια της επίσκεψής του (5-6 ώρες) μάλλον δείχνει πως δεν θα επιδιώξει αυτή τη φορά να επισκεφθεί τη Θράκη. Αν όμως το ζητήσει αιφνιδίως, είναι βέβαιο ότι θα τον συνοδεύσει ο Γ. Γεραπετρίτης, προκειμένου να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2017, όταν ο Τ. Ερντογάν έκανε μειονοτική προπαγάνδα έχοντας πλάι του αμήχανο τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Αν όντως ο Τούρκος πρόεδρος μείνει στο πλαίσιο που περιγράφουν η αυστηρή ατζέντα των συνομιλιών και οι τελευταίες δηλώσεις του, τότε μπορεί να προκύψει το «καζάν-καζάν». Οι πληροφορίες λένε ότι είναι πιθανόν να υπογραφεί οικονομική συμφωνία κυρίως στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Μεταναστευτικού. Και ταυτοχρόνως να συνεχιστεί η σχετική ηρεμία στον ουρανό του Αιγαίου. Οι πληροφορίες λένε πως, λόγω της μείωσης των αναχαιτήσεων, που είναι αποτέλεσμα της μείωσης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων, έχουν εξοικονομηθεί περισσότερα από 27 εκατ. ευρώ.
Ο Τ. Ερντογάν όμως είναι ο Τ. Ερντογάν. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πώς μπορεί να αντιδράσει ο ορισμός του απρόβλεπτου πολιτικού. Οσο κι αν η ετοιμότητα της κυβέρνησης είναι στο κόκκινο για κάθε ενδεχόμενο κι όσο κι αν η ατζέντα των συνομιλιών κρατάει εκτός πεδίου θέματα που άπτονται των «κόκκινων γραμμών». Η διαφορά που έχουν οι δύο χώρες, για την ελληνική πλευρά, είναι μία και μοναδική και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Ντροπή στην κηδεία του Β. Βασιλικού
Ελαμψε διά της απουσίας του από την κηδεία του Β. Βασιλικού ο κόσμος της Αριστεράς. Χθες, στο Α’ Νεκροταφείο, ο κόσμος ήταν λιγοστός. Δυσανάλογα λίγος σε σχέση με την αξία του δημιουργού του «Ζ» και το σημαντικό συγγραφικό έργο του. Δυσανάλογα λίγος για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αριστερά. Η Αριστερά και ο κόσμος της δεν ήταν εκεί. Μια εξήγηση γι’ αυτή τη ντροπιαστική εικόνα έδωσε ο συγγραφέας Σπ. Γιανναράς, γιος του καθηγητή Φιλοσοφίας Χρ. Γιανναρά. «Ντροπή και πίκρα» στο Α’ Νεκροταφείο», έγραψε, «άδειο από τον κόσμο της Αριστεράς, που όπως σε κάθε μεγάλη διαίρεση οι μεν αποφεύγουν τους δε»…
Ανασχηματισμός τομεαρχών στη Ν.Δ.
Θέμα ημερών είναι οι αλλαγές στους τομεάρχες της Ν.Δ. μετά την εκλογή της Μ. Συρεγγέλα στη θέση της γραμματέως του κόμματος. Χθες, στην Πειραιώς, έγινε η πρώτη συνάντηση της Μ. Συρεγγέλα με τους νυν τομεάρχες της Ν.Δ., όπου συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας του κόμματος εν όψει και των ευρωεκλογών, αλλά και ανάδειξης του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικείμενος ανασχηματισμός των τομεαρχών δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά μάλλον θα μοιάζει με το rotation που έγινε στην κυβέρνηση. Εκτός από την προσθήκη νέων προσώπων, τα «παλιά» πρόσωπα που θα παραμείνουν αναμένεται να αναλάβουν διαφορετικούς τομείς απ’ αυτούς που είχαν.
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Προς τι η μεγάλη ανησυχία σε «συστημικούς» του ΣΥΡΙΖΑ για την έκτιση μέρους ποινής, έστω κι αν πρόκειται για πλημμέλημα, όπως προβλέπει το σχέδιο Φλωρίδη;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Ποιοι και γιατί από την κυβέρνηση συντηρούν, μαζί με την Κουμουνδούρου, τη δήθεν διάσταση απόψεων Κ. Μητσοτάκη -Α. Σαμαρά για τα εθνικά θέματα;