Η τέταρτη επανεκλογή του, τόσο άνετη που «φαίνεται από το φεγγάρι, και σίγουρα θα φαίνεται και από τον ουρανό των Βρυξελλών», όπως είπε συνεχίζοντας την κόντρα του με την Ευρώπη, δεν είναι τυχαία.
Πόνταρε στο φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν οι λαοί σε εποχές κρίσης, ενίσχυσε τον ξενοφοβικό και ευρωφοβικό λόγο του και επέλεξε να «τινάξει την μπάνκα» στο αέρα πριν τις εκλογές. Το παράδειγμα των καυσίμων είναι το πλέον χαρακτηριστικό: Ο Ορμπαν δαπάνησε τεράστια ποσά από το κρατικό ταμείο για να επιδοτήσει τα καύσιμα, γνωρίζοντας πως αυτό θα το πληρώσει η Ουγγαρία πολύ ακριβά. Ο λογαριασμός, βέβαια, έρχεται μετά τις εκλογές που του χάρισαν τον τίτλο του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιδότησης, το πετρέλαιο στα ουγγρικά πρατήρια είχε πλαφόν και δεν μπορούσε να πωλείται πάνω από 489 φιορίνια, δηλαδή 1,28 ευρώ. Φυσικά, οι πολίτες έσπευδαν να φουλάρουν, ενώ η τόσο φθηνή τιμή προσέλκυε και κατοίκους γύρω χωρών, όπως από Αυστρία και Σλοβακία, που περνούσαν τα σύνορα για να γεμίσουν φθηνό καύσιμο.
Κάποια στιγμή τα αποθέματα κόντεψαν να στερέψουν, τα μικρά πρατήρια σχεδόν εξαφανίστηκαν και στη διάρκεια 4ήμερης αργίας, που ο κόσμος θα μετακινείτο μαζικά, ο Ορμπαν έβγαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά, αδιαφορώντας για το πλήγμα στην επαγγελματική ζωή της χώρας. Αλλά είπαμε, προ των εκλογών, ο πολίτης έχει πάντα προτεραιότητα. Μετά τις εκλογές, οι κανόνες αλλάζουν.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Το δημόσιο χρέος της Ουγγαρίας έχει εκτιναχθεί σε ύψη-ρεκόρ, ο πληθωρισμός δεν νικήθηκε και είναι δεδομένο πως τα δύσκολα προβλήματα για την οικονομία είναι μπροστά.
Το διογκούμενο έλλειμμα δεν πρόκειται να βελτιωθεί και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η ουγγρική οικονομία θα επιβραδυνθεί και άλλο εξαιτίας των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Θυμίζουμε επίσης ότι η Ε.Ε. έχει παγώσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (και στην Πολωνία) ως απάντηση στη συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών και κανόνων.
Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν ακολουθούν το δρόμο του λαϊκισμού, λαμβάνουν γενναία μέτρα στήριξης των πολιτών, χωρίς όμως να διακινδυνεύουν την οικονομική σταθερότητα των χωρών τους.
Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 4 δισ. για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια είναι γενναία, ρεαλιστική και, κυρίως, διασφαλίζει το αύριο της χώρας.
Ας το θυμούνται αυτό οι εγχώριοι αντιπολιτευόμενοι που στα λόγια καταδικάζουν τον Ορμπαν και στην πράξη αντιγράφουν τον καταστροφικό λαϊκισμό του.