ΣΥΜΦΩΝΑ με τη γαλλική εφημερίδα, η Πορτογαλία εδώ και δύο χρόνια έχει καταργήσει το ευνοϊκό καθεστώς της μηδενικής φορολόγησης των συντάξεων από αλλοδαπές πηγές επιβάλλοντας συντελεστή 10%. Τον Ιούλιο του 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε ένα νέο νόμο με τον οποίο φορολογούνται μόλις με 7% τα εισοδήματα που αποκτούν οι αλλοδαποί συνταξιούχοι εκτός Ελλάδας.
ΜΑΛΙΣΤΑ, το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχει παρατηρηθεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από Γάλλους συνταξιούχους ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες, «περισσότερο για το κλίμα και την ποιότητα ζωής».
ΤΙΣ τελευταίες δεκαετίες, η Ισπανία και η Πορτογαλία υποδέχθηκαν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι άνθρωποι αγόρασαν ακίνητα στην Ιβηρική και στήριξαν τις τοπικές οικονομίες δίνοντας ζωή 365 ημέρες το χρόνο σε περιοχές που αποτελούσαν θερινά θέρετρα.
ΟΙ Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Νότια Πελοπόννησος αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους Ευρωπαίους συνταξιούχους. Είναι προφανές ότι δύσκολα κανείς μπορεί να βρει μέρη με τόσο ήπιους χειμώνες σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι εξαιρετική. Γιατί η μετανάστευση χιλιάδων συνταξιούχων μπορεί να αλλάξει την οικονομία νησιών και περιοχών της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε δημιουργία επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας και σε «μετασχηματισμό» από την απόλυτα τουριστική προσέγγιση.
ΒΕΒΑΙΑ, δεν αρκεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες παρεμβάσεις, με πιο σημαντική την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Για να μεταναστεύσει κάποιος Ευρωπαίος συνταξιούχος πρέπει, εκτός από τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και τις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο χειμώνα, να νιώσει ότι θα έχει και υγειονομική ασφάλεια.
ΔΕΝ σημαίνει ότι θα σωθεί η Ελλάδα από τους συνταξιούχους της Ευρώπης. Αν καταφέρουμε, όμως, να τους προσελκύσουμε, θα έχει μπει ένα ακόμη μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.
ΗΔΗ, με τη δημιουργία ενός πραγματικά φιλοεπενδυτικού κλίματος, έχουν αυξηθεί και μπορούν να αυξηθούν ακόμα περισσότερο σημαντικές ξένες επενδύσεις. Αν αυτή η εξωστρέφεια συνδυαστεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στο παραγωγικό μοντέλο, τότε, εκτός από τον ερχομό των Ευρωπαίων συνταξιούχων, μπορεί να δούμε και την αναστροφή του brain drain που συνέβη στα χρόνια των Μνημονίων.