Τρίτον, ότι πατέρας της είναι ο Ηρόδοτος και πρωθιερέας της ο Θουκυδίδης. Τέταρτον, ότι τη γράφουν οι νικητές. Πέμπτον, ότι επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Εκτον, ότι το 1989 «τελείωσε». Εβδομον, όγδοον και δεν έχει τελειωμό…
Οσο για τον περίφημο «ιστορικό του μέλλοντος», δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ζει σε έναν κόσμο αχειραγώγητο από το matrix της ΑΙ.
Υποκειμενική ούτως ή άλλως η βαθμολόγηση των 45 προέδρων της Αμερικανικής Ιστορίας από 154 ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες των ΗΠΑ, που καταδέχθηκαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο δύο συναδέλφων τους. Των καθηγητών Πολιτικής Επιστήμης Μπράντον Ρότινγκχαους και Τζάστιν Βον, από τα πανεπιστήμια του Χιούστον και της Καρολίνα. Η έρευνά τους με τίτλο Presidential Greatness Project Expert Survey απευθύνθηκε σε 525 ειδικούς στην «προεδρική ιστορία» της Αμερικής.
Οπαδοί ψηφιακών συρφετών μίσους
Η συμμετοχή όμως ήταν χαμηλότερη κι από την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Οσοι τέλος πάντων πήραν μέρος βαθμολόγησαν τους 45 προέδρους σε μια κλίμακα από το 0 (φιάσκο) ως το 100 (τέλειος). Πρώτος, όπως στις αντίστοιχες έρευνες του 2015 και του 2018, βγήκε ο Αβραάμ Λίνκολν με 95,03. Δεύτερος ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ με 90,83 και τρίτος ο Τζορτζ Ουάσιγκτον με 90,32.
Ο Ομπάμα ήρθε 7ος αφήνοντας στη 10η θέση τον JFK (καταφανώς αδικημένος), ενώ η 12η θέση του Κλίντον μάλλον τον κολακεύει. Απολύτως αναμενόμενη η τελευταία θέση του Ντόναλντ Τραμπ με 10,92/100, πίσω ακόμη κι από τον Τζέιμς Μπιουκάναν, τον πρόεδρο που δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τον Εμφύλιο του 1861-65. Εκεί όμως που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά είναι με την 14η θέση του Τζο Μπάιντεν.
Ενός προέδρου που διατηρεί μετά βίας τη χρήση των αισθήσεων και του λογικού, και που οι Δημοκρατικοί σκέφτονται σοβαρά να τον αντικαταστήσουν πριν από τον Νοέμβριο. Αβυσσος η ψυχή του ιστορικού του παρόντος…