Το επισήμαναν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), καλώντας, για πολλοστή φορά και μάλλον στο βρόντο, τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα.
Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος στα χρονικά, κυριολεκτικά μαρτυρικό για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: ηλικιωμένους, εργαζομένους σε ανοιχτούς χώρους, άτομα άνευ πρόσβασης σε κλιματιστικά. Γι’ αυτό, στο πλαίσιο μιας διεθνούς τηλεδιάσκεψης, ο Eρυθρός Σταυρός και η USAID προειδοποίησαν ότι ο «αόρατος φονιάς» της ακραίας ζέστης είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από τους τυφώνες, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, βγήκαν από τον πιο ζεστό χειμώνα στην ιστορία τους.
Σκάκι για τρεις
«Καλούμε τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες των πολιτών, τους νέους ανθρώπους και όλους τους εμπλεκομένους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα σε όλο τον κόσμο ώστε να προετοιμάσουν τις χώρες και τις κοινότητές του για την ακραία ζέστη», τόνισε ο Τζάγκαν Τσαπαγκάιν, ο Νεπαλέζος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού-Ερυθράς Ημισελήνου.
H επικεφαλής της USAID, Σαμάνθα Πάουερ, προειδοποίησε ότι στις ΗΠΑ η ζέστη ήδη προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι ο συνδυασμός κυκλώνων, τυφώνων και πλημμυρών. Οι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα, Τζον Ποντέστα, ανέφερε ότι μόνο στην Ευρώπη, την ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο στον κόσμο, περίπου 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους καύσωνες του 2022.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται μεταφορά πράσινων κονδυλίων και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού, η οποία θεωρείται ελλιπής στο ένα τρίτο του πλανήτη. Χρειάζεται να φτιαχτούν «θερμο-ανθεκτικές» κατοικίες και σχολεία, να αυξηθεί το πράσινο στις πόλεις, να ενισχυθούν τα παθητικά συστήματα θέρμανσης-ψύξης, να μπουν διπλά τζάμια, να αυξηθούν τα κλιματιστικά. Και πάνω από όλα να έχουμε πρόσβαση σε άφθονο, φτηνό και καλής ποιότητας νερό, τον ακρογωνιαίο λίθο της ζωής.