Οι ξαπλώστρες απλώνονταν μέχρι εκεί που έσκαγε το κύμα, ενώ ο ελεύθερος χώρος στις οργανωμένες παραλίες ήταν από ελάχιστος έως καθόλου. Αυτή ήταν η εικόνα που επικρατούσε για πολλά χρόνια σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αλλά και πολλές παραλίες της Αττικής. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι οργανωμένες παραλίες βρίσκονταν υπό την κατοχή των ίδιων επιχειρηματιών για πολλά καλοκαίρια, κάποιοι από τους οποίους τα είχαν «βρει» κάτω από το τραπέζι με τοπικούς άρχοντες.
ΦΕΤΟΣ, όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Ολα ξεκίνησαν από το αυθόρμητο «κίνημα της πετσέτας» πέρσι το καλοκαίρι. Πολίτες ξεσηκώθηκαν σε νησιά και τουριστικά θέρετρα της ηπειρωτικής χώρας. Το τσουνάμι των αντιδράσεων ξύπνησε τις Αρχές. Εγιναν έλεγχοι, έπεσαν πρόστιμα, μπήκαν λουκέτα, γκρεμίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές. Στη συνέχεια η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα, με στόχο να βρει μια μόνιμη λύση.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ σε δύο σημαντικές κινήσεις Κατ’ αρχάς όλες οι παραλίες, πλέον, παραχωρούνται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Παράλληλα δημιούργησε την εφαρμογή My Coast, μέσω της οποίας ο πολίτης μπορεί να προχωρά σε καταγγελίες για φερόμενες παρανομίες από τα beach bars, που παρέχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και υπηρεσίες εστίασης. Μόνο τον Ιούλιο έγιναν περισσότερες από 10.000 καταγγελίες λουομένων, στη συνέχεια έγιναν έλεγχοι, καταγράφηκαν 41 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,15 εκατ. ευρώ.
Η επιβολή νόμου και τάξης στις παραλίες αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν εξ ημισείας σε πολίτες και κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που η δράση ενός μη κομματικού και μη… καπελωμένου κινήματος οδήγησε στην επιβολή αυστηρών κανόνων. Και είναι η πρώτη φορά που μια εφαρμογή καταγγελιών του κράτους αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Με αυτή την επιτυχημένη συνεργασία γκρεμίζεται μια παθογένεια δεκαετιών στις ελληνικές παραλίες.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα, το ζήτημα έχει μεγαλύτερο βάθος. Δεν αφορά μόνο στις ξαπλώστρες και τις πετσέτες. Μπροστά μας υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, για τη δημιουργία μιας νέας νοοτροπίας. Αφορά στη σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Μια σχέση που έχει διαρραγεί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που συνέβη στις παραλίες δείχνει και κάτι ακόμα. Πως η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Δεν αντέχει άλλο την παραβατικότητα, τον ωχαδερφισμό, τη μιζέρια. Στην εποχή μας, ο νόμος και η τάξη αποτελούν αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
ΑΥΤΟ το αίτημα των πολιτών οφείλει να το ακούσει η κυβέρνηση. Η επιβολή κανόνων στις παραλίες πρέπει να αποτελέσει ένα μοντέλο για το γκρέμισμα παθογενειών που ταλαιπωρούν την κοινωνία και φρενάρουν την πρόοδο της χώρας. Τα πεδία εφαρμογής είναι πολλά, όπως η φοροδιαφυγή, το πολεοδομικό χάος, το παράνομο παρκάρισμα κ.ά.