Δεν «συσπειρώνουν τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις» όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μιχάλης Κατρίνης. Δεν «ρηγματώνουν (sic) τον συντηρητικό χώρο στην αυτοδιοίκηση», όπως είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης. Δεν είναι «η ευκαιρία να χτίσουν μια μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα κυβερνήσει τον τόπο», όπως δήλωσε την Κυριακή για το ενδεχόμενο συνεργασίας ο Στέφανος Κασσελάκης.
Μέχρι το βράδυ της περασμένης Κυριακής οι δημότες της Αθήνας ψήφιζαν δήμαρχο. Από τη Δευτέρα και μετά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα τις φωτογραφίες του Δούκα με τον Ζαχαριάδη, ψηφίζουν ιδεολογία, παράταξη, κόμμα. Κρίμα για μια πόλη που χρειάζεται δήμαρχο και όχι πολιτικό αρχηγό. Αλλά ο αναμάρτητος υμών πρώτος βαλέτω λίθον… Στην περίπτωση του δευτέρου γύρου των εκλογών της Αθήνας την κομματικοποίηση επεδίωξε εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ και διακριτικότερα το ΠΑΣΟΚ.
Μια νίκη στον Δήμο της Αθήνας για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ευκαιρία να καταπιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν όχι όλο, τουλάχιστον το κομμάτι που βλέπει ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν πάει πουθενά. Το κομμάτι που καταλαβαίνει ότι ο κόσμος που ψήφισε ΟΧΙ για το «debt sustainability» στο δημοψήφισμα του 2015 δεν πρόκειται να ψηφίσει YES το 2023 για έναν σωτήρα που για να μιλήσει πολιτικά συνδέει τις άγνωστες λέξεις με τελίτσες. Το θέμα όμως είναι στον δεύτερο γύρο στις εκλογές της Αθήνας την Κυριακή.
Το κλισέ «μία φωτογραφία αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις» ποτέ δεν είχε μεγαλύτερη εφαρμογή από τη φωτογραφία που έδειχνε τον Δούκα και τον Ζαχαριάδη να χαιρετίζονται εγκάρδια. Στελέχη της παράταξης Δούκα αργότερα έλεγαν «καλά, δεν έπρεπε να χαιρετηθούν;». Οχι. Ούτε καν να βρεθούν από κοντά. Θα μπορούσαν να είχαν μία τηλεφωνική συνομιλία, ο Ζαχαριάδης να πει αυτά τα ωραία τα συριζαίικα για την ανάγκη της αντιδεξιάς σύμπραξης, ο Δούκας ένα τυπικό «Θα συνεργαστούμε με όποιον θέλει το καλό της Αθήνας» και να πάνε στον δεύτερο γύρο αχρωμάτιστα.
Αντίθετα, επιλέχθηκε η δημιουργία λαϊκού μετώπου. Κάτι που έκανε ζημιά στον Δούκα και βοήθησε τον Μπακογιάννη που χρειάζεται ψήφους εκτός νεοδημοκρατικού χώρου, αφού όπως έλεγε ένα στέλεχος της Ν.Δ., στον πρώτο γύρο είχε ψηφιστεί μόνο από «γέρους και γριές και μπετόν νεοδημοκράτες». Δεν θα είναι η πρώτη φορά που σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα μία φωτογραφία είναι καθοριστική.
Ποιος μπορεί να αντέξει ποιον στον ΣΥΡΙΖΑ
Το πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ καίγεται να βρει σύμμαχο πριν διαλυθεί φάνηκε από τις δηλώσεις του Νίκου Σπίρτζη για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ψηφοδελτίου με το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Μόνο που το κόμμα που εκφράζει πρώτο την ανάγκη για δημιουργία συμμαχιών είναι αυτό που βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Στο ΠΑΣΟΚ το καταλαβαίνουν και δεν πρόκειται να βιαστούν αφού ο χρόνος κυλάει υπέρ τους.
Ιδιαίτερα όταν βλέπουν τον Στέφανο Κασσελάκη να χάνει όλο και περισσότερο την επαφή με την πραγματικότητα. Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι «Οποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Με το επόμενο ψηφοδέλτιο να είναι των ευρωεκλογών έμοιαζε σαν ο πλοίαρχος του Τιτανικού πριν το πλοίο βυθιστεί να έλεγε στους επιβάτες ότι αν συνεχίσουν να σπρώχνονται δεν θα τους επιτρέψει να αγοράσουν εισιτήρια επιστροφής.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η συμβίωση πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε κασσελάκηδες και ομπρέλες δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ. Για να είμαστε δίκαιοι. Πες ότι είσαι ο Γιούκλιντ Τσακαλώτος. Να έχεις κάτσει στα τραπέζια των Αγανακτισμένων στο Κάτω Σύνταγμα, να έχεις κάνει τις κωλοτούμπες και κωλοκωλοτούμπες με τα μνημόνια και να έχεις του Στέφανο τον Κασσελάκη, που πριν έξι μήνες δεν θα έβρισκε την Κουμουνδούρου με GPS, να σου μιλάει για πολιτική δεν αντέχεται.
Το debate που έδωσε… σαφείς απαντήσεις
Το debate της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Χάρη Δούκα ήταν το καλύτερο που έχει γίνει στην ελληνική τηλεόραση.
Πρώτος λόγος ήταν ότι απαντούσαν στις ερωτήσεις. Οχι πάντοτε, όπως για παράδειγμα στην ερώτηση στον Δούκα για το τι σκοπεύει να κάνει με το graffiti, που δεν απαντήθηκε στην ουσία, αλλά κατά κανόνα.
Ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκίνησε νευρικά. Πιέστηκε στις ερωτήσεις για τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά όπως αναμενόταν, στις περισσότερες ερωτήσεις είχε τις σαφείς απαντήσεις που του έδινε η πείρα του στη δημαρχία.
Ο Χάρης Δούκας δεν είχε την άνεση μπροστά στις κάμερες. Επαιξε δυνατά την επιστημονική του κατάρτιση αφού είναι καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης αλλά πιέστηκε όταν έπρεπε να απαντήσει για τον Λόφο του Στρέφη ή την κατασκευή του σταθμού μετρό στα Εξάρχεια.
Ο Γιώργος Κουβαράς, η Λύδα Μπόλα και ο Μάκης Προβατάς απέφυγαν το συνηθισμένο λάθος των δημοσιογράφων στα πάνελ που έχουν άφθονη τοποθέτηση και ελάχιστη ερώτηση.
Νικητής στα σημεία ο Μπακογιάννης. Εκανε το λάθος να λέει «έλα μαζί στον αγώνα» στον Δούκα, που η απάντηση θα μπορούσε να είναι «έλα εσύ», αλλά έδειξε όχι μόνο να μη φοβάται τις ερωτήσεις, αλλά να το διασκεδάζει.