Οι φοιτητές θα δώσουν τα μαθήματα του εξαμήνου από τον υπολογιστή τους μέσω των γνωστών πλέον συστημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως, που καθιερώθηκε με επιτυχία την περίοδο της πανδημίας επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ, η εξεταστική περίοδος δεν θα χαθεί, τουλάχιστον στα τμήματα στα οποία θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας. Γιατί έχουμε και περιπτώσεις στις οποίες οι πρυτανικές αρχές ή τα τμήματα αποφάσισαν η εξεταστική, σε συγκεκριμένα τμήματα, να μεταφερθεί στο εαρινό εξάμηνο, ενώ στα υπόλοιπα οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά διά ζώσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εγείρεται ζήτημα αδιάβλητου από ορισμένες πλευρές, που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν εχέγγυα και επικαλούνται τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη κ.λπ.
ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ θετική επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να είναι η εκτόνωση των κινητοποιήσεων που αποφασίζονται από μικρές μειοψηφίες φοιτητών, σε συνελεύσεις χωρίς απαρτία και χωρίς τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, συχνά ακόμα και με χρήση βίας κατά φοιτητών που θέλουν να κάνουν μάθημα και να δώσουν τις εξετάσεις τους και υπό την καθοδήγηση «αλληλέγγυων» εξωπανεπιστημιακών, που εμποδίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και επιδιώκουν την μπαχαλοποίηση των ιδρυμάτων, με αφορμή αυτή τη φορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και την υποτιθέμενη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Αλλωστε, υπό το πρίσμα αυτό, με άλλα λόγια, με τις εικόνες που δημιουργούν οι μειοψηφίες της αριστεράς και οι κουκουλοφόροι στις σχολές, δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝ ακόμα υποθέσουμε ότι όλα αυτά δεν ισχύουν και θα ξεπεραστούν, ακόμα κι αν ούτε ένας φοιτητής δεν χάσει την εξεταστική περίοδο, επειδή θα δώσει εξ αποστάσεως, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι καταλήψεις, που είναι ούτως ή άλλως παράνομες. Δεν είναι δηλαδή αποδεκτό, στο όνομα μιας κακώς νοούμενης ελευθερίας, που όμως στην πραγματικότητα συνιστά ασυδοσία, να συνεχίζεται η δράση των μειοψηφιών και των κουκουλοφόρων και να μη λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να τερματιστεί η ανομία στα ιδρύματα. Και αποτελεί ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και των πρυτανικών αρχών να λύσουν με την Αστυνομία αυτό το πρόβλημα, ώστε να σταματήσει μία ακόμα ελληνική πρωτοτυπία, εκτός από το να απαγορεύονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: να αποφασίζουν οι κουκουλοφόροι για λογαριασμό των φοιτητών και το κράτος να παρακολουθεί και να ψάχνει άλλες λύσεις για να μην συγκρουστεί.