Λίγο αργότερα στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, σχεδόν κλαίγοντας πάνω από μια ουκρανική σημαία, κατήγγειλε τη «σφαγή στην Μπούκα».
Τέτοιες εικόνες είναι ικανές να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία είναι διεθνώς απομονωμένη και όλος ο πλανήτης την καταδικάζει. Ουδέν αναληθέστερον!
Μια σειρά χωρών -άλλες τεράστιες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, κι άλλες μεσαίες αλλά υπολογίσιμες περιφερειακά, όπως η Αργεντινή, η Σερβία και η Ουγγαρία- είτε αρνήθηκαν να καταδικάσουν τη Μόσχα στον ΟΗΕ είτε συνεχίζουν αδιατάρακτα τις οικονομικές σχέσεις μαζί της προς αμοιβαίο όφελος.
Καμιά τους, όμως, δεν τρομάζει την Δύση όσο η Κίνα, που έχει εγκαταλείψει όλα τα προσχήματα. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Γιόζεπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «διάλογο κωφών» την πρόσφατη Σύνοδο Κίνας-Ε.Ε.
Οι Κινέζοι, όπως είπε, δεν θέλησαν να ακούσουν τίποτα για την Ουκρανία, ούτε για ζητήματα που τους δυσαρεστούν, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γυρνούσαν συνεχώς την κουβέντα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις (δείγμα κι αυτό του πόσο λίγο υπολήπτονται την Ευρώπη).
Στην Κίνα, εκτός από τη Ρωσία, αναφέρθηκε ονομαστικά και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, Μαρκ Μίλεϊ, όταν μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ενημέρωσαν χθες το Κογκρέσο για τον καθημερινά αυξανόμενο κίνδυνο να ξεσπάσουν μείζονες διεθνείς συγκρούσεις.
Τυπικά το Πεκίνο διατηρεί ουδετερότητα στο πεδίο και καλεί τους δύο αντιμαχομένους να τα βρουν. Στην πράξη, όμως, τα κινεζικά ΜΜΕ αναπαράγουν το ρωσικό αφήγημα, αποδίδοντας στις ΗΠΑ το ρόλο του «κακού».
Οι κινεζικές πλατφόρμες δίνουν άπλετο χρόνο στους Ρώσους αξιωματούχους και αναφέρουν επί τροχάδην περιστατικά σαν αυτό της Μπούκας. Μάλιστα, το αγγλόφωνο όργανο του κινεζικού Κ.Κ., οι «Global Times», δημιούργησε το χάσταγκ #UkraineCrisisInstigator για να καταγγείλει το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό πόλεμο.