ΑΥΤΗ την περίοδο, όμως, βρισκόμαστε σε μια καμπή που θυμίζει έντονα το 2002, την εποχή της μετάβασης από τη δραχμή στο ευρώ. Τότε, μέσα σε ένα δύο χρόνια, όλες οι τιμές εκτινάχθηκαν. Βέβαια, αυτή την άνοδο την είχαν ακολουθήσει με σχετική αναλογία οι μισθοί και οι συντάξεις.
ΚΑΙ τώρα είναι βέβαιο πως το μοναδικό και πραγματικό αντίμετρο στο παγκόσμιο πληθωριστικό τσουνάμι είναι οι αυξήσεις των εισοδημάτων και οι μειώσεις φόρων. Ηδη έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η απόσταση ακόμα είναι μεγάλη.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι η ακρίβεια, αλλά η αισχροκέρδεια. Οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έχουν ξεφύγει. Είτε πρόκειται για βασικά αγαθά σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, μανάβικα είτε για τα ενοίκια και τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ο καθένας πουλάει όσο γουστάρει.
ΚΑΙ επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι η λύση θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ, ας δούμε τι συμβαίνει π.χ. με τον καφέ, όπου ο ΦΠΑ έχει πέσει από το 24% στο 13%, αλλά οι τιμές ακόμα τραβούν την ανηφόρα.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΣΕ όλη αυτή την πολυπαραγοντική εξίσωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων σε εστίαση και τουρισμό, όπως και μια σειρά επαγγελματιών, δεν κόβει αποδείξεις. Κι έτσι κάνει ένα διπλό «κόλπο». Δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στο κράτος, ενώ την ίδια στιγμή τον χρεώνει και τον «κλέβει» από τον πελάτη.
ΑΡΑ, με κάποιον τρόπο η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Δεν είναι ταμπού το να παρέμβει στην αγορά και να θέσει κάποιους περιορισμούς. Γιατί το άλλο με τους «ελέγχους στην αγορά» θυμίζει ανέκδοτο.
ΗΔΗ έχει μπει στο τραπέζι η θέσπιση αυστηρών όρων και προϋποθέσεων στη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η υπέρμετρη αύξηση των οποίων έχει οδηγήσει σε ένα ράλι δίχως φρένο στα κλασικά ενοίκια σε όλη τη χώρα.
ΚΑΙ να μην αρχίσουν οι εύκολες γκρίνιες. Γιατί η ρύθμιση δεν θα αφορά στον κλασικό Ελληνα ιδιοκτήτη που έχει και θέλει να εκμεταλλεύεται ένα ή το πολύ δύο σπίτια, αλλά τις εταιρίες που έχουν μπει ανεξέλεγκτες στον κλάδο και έχουν μετατρέψει ολόκληρες πολυκατοικίες σε ξενοδοχεία και τα λειτουργούν ως… Airbnb.
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, η κυβέρνηση οφείλει να βρει τις σωστές μεθόδους για να ρίξει τις τιμές στην καθημερινότητα των πολιτών. Δεν γίνεται ο πληθωρισμός τον Ιούνιο να βρίσκεται, μόλις, στο 1,8% και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να πετάει ακόμα στο 12,2%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι αισχροκερδούν…