Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα PP θα αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του σε όλη τη χώρα και θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργαζόμενο με το ακραίο κόμμα της δεξιάς Vox.
Οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ αναμένεται να βγουν λαβωμένοι από τις κάλπες, ενώ οι Podemos, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκε μέσα από τους «Αγανακτισμένους» κατά τη διάρκεια της κρίσης στο ευρώ, έχουν «εξαφανισθεί», η Αριστερά εκπροσωπείται από μία συμμαχία δυνάμεων (Sumar), χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική.
Ο Σάντσεθ πληρώνει τις εσωτερικές έριδες στη συγκυβέρνησή του με τους Podemos σε θέματα οικονομίας και δικαιωμάτων, όπως επίσης και τα προνόμια που παραχώρησε σε Καταλανούς και Βάσκους αυτονομιστές, κινήσεις που ενεργοποίησαν αντανακλαστικά στην υπόλοιπη Ισπανία. Στο ζήτημα της ακρίβειας η χώρα δέχθηκε αλλεπάλληλα σοκ, ενώ ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα δεν έλυσε το πρόβλημα στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε ένας ακόμα παράγοντας που στις πρόσφατες δημοτικές προκάλεσε τη συντριβή των Σοσιαλιστών σε περιοχές-«κάστρα», όπως η Νότια Ισπανία.
Η αδράνεια της κυβέρνησης στο θέμα της ξηρασίας της κλιματικής αλλαγής, όπως και ορισμένες προτάσεις του Σάντσεθ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ξεσήκωσαν τον αγροτικό κόσμο του Αλικάντε, που θεωρείται «ο κήπος της Ευρώπης». Οι αγρότες ανησυχούν για το μέλλον της παραγωγής τους και τα σχέδια για περιορισμό στην άντληση νερού από τον πόταμο Πάδο. «Μαύρισαν» τους Σοσιαλιστές στις δημοτικές εκλογές, ενώ η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από πρωτοφανείς συνθήκες ξηρασίας.
Για πρώτη φορά το κλίμα έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εάν θα είναι καθοριστικός, θα φανεί αύριο το βράδυ. Το βέβαιο είναι ότι ο Σάντσεθ, που ρίσκαρε προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές καταμεσής του καλοκαιριού, απειλείται με έξωση από την εξουσία από τον μετριοπαθή ηγέτη της Κεντροδεξιάς, Αλμπέρτο Φεϊχό, που υπόσχεται λιγότερους φόρους, υποστήριξη του αγροτικού τομέα και περιορισμούς στα αυτονομιστικά κινήματα Βάσκων και Καταλανών.
Οι αντοχές της οικονομίας
Τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού δεν έχουν καμία σχέση με τις «γκρίνιες» περί μειωμένης κίνησης και στάσιμων εισπράξεων. Η Ελλάδα είχε την πρωτιά στην Ευρώπη στην ανάκαμψη του αριθμού πτήσεων τον Ιούλιο με κίνηση που υπερβαίνει κατά 12% την αντίστοιχη της χρονιάς-ρεκόρ του 2019. Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Μάιο αυξήθηκε κατά 12%, στις τουριστικές περιοχές του Νότιου Αιγαίου ξεπέρασε το 15%, ενώ η βελτίωση στο τουριστικό ισοζύγιο είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αποτελεί και βαρόμετρο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά παρά τις παθογένειες που έχουν σχέση με τη φοροδιαφυγή και σε ορισμένες περιπτώσεις με την αισχροκέρδεια, και οι αντοχές αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς πίεση και κυρίως με περιθώρια για άσκηση αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία γενική αναδιάρθρωση στη λειτουργία του κράτους, ώστε οι πόροι να κατευθύνονται εκεί που χρειάζονται και να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.