Τι θα φοβηθεί, μήπως τον παρεξηγήσει ο κόσμος; Αλλωστε θα μπορούσε να επικαλεστεί και το προηγούμενο της Πορτογαλίας, όταν ο Κόστα, αν και με δεύτερος με 32% έναντι 38,6% του κεντροδεξιού Κοέλιο, σχημάτισε κυβέρνηση με τη συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος, των Οικολόγων και του Αριστερού Μπλοκ.
Ομως στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης περνά σχεδόν αποκλειστικά από τις κινήσεις του πρώτου κόμματος και αυτό προκύπτει με απλή αριθμητική. Εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, τότε με την απλή αναλογική η Νέα Δημοκρατία θα λάβει από 120 έως125 έδρες, ο ΣYΡΙΖΑ 90 με 95, το ΠΑΣΟΚ 30 με 35, το ΚΚΕ 20 με 23, η Ελληνική Λύση 15 με 17 και εάν καταφέρει να ξεπεράσει το 3% το ΜέΡΑ25 γύρω στις 10.
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την προβολή αυτή είναι ότι το σενάριο για κυβέρνηση ηττημένων δεν μπορεί να ευοδωθεί, όχι μόνο μέχρι τώρα δεν υπάρχει τέτοια επιθυμία από τα κομματικά επιτελεία, αλλά επιπλέον γιατί οι έδρες που αθροίζονται από τις δυνάμεις ΣYΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 (επαναλαμβάνουμε εφόσον ο Βαρουφάκης περάσει το κατώφλι του 3%) κυμαίνονται από 130 έως 140. Απαιτείται δηλαδή να μπει στη συμμαχία και τέταρτο κόμμα, εν προκειμένω το ΚΚΕ, προκειμένου να εξασφαλισθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ενδεχόμενο αυτό το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ο Περισσός, δεν φανταζόμαστε τον Κουτσούμπα να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση μαζί με Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και πρωθυπουργό τον Τσίπρα.
Δωρεάν συγκοινωνίες στο Βελιγράδι
Επομένως το ερώτημα είναι εάν το τρίτο κόμμα θα ήθελε να συγκυβερνήσει με το πρώτο από την Κυριακή της απλής αναλογικής ή θα επεδίωκε και δεύτερες εκλογές, όπου η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας θα ανέβαινε κατά 26 με 28 έδρες. Πρακτικά το ερώτημα που τίθεται στο ΠΑΣΟΚ είναι εάν ο Ανδρουλάκης θέλει να συγκυβερνήσει με τον Μητσοτάκη ή να μείνει στην αντιπολίτευση με αυτοδύναμη Ν.Δ. στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί κυβέρνηση με πρωθυπουργούς είτε τον Μητσοτάκη είτε τον Τσίπρα, ενώ ενδόμυχα γνωρίζει ότι προς όφελός του θα είναι να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση επιδιώκοντας την αλλαγή συσχετισμών με τον ΣYΡΙΖΑ, ώστε να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση ηττημένων, παρά την κρυφή λαχτάρα ορισμένων πασόκων, δεν μπορεί να σχηματισθεί, εκτός εάν μιλάμε για σχήματα που παραπέμπουν σε πολιτικές παρωδίες με υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη και αναπληρωτή τον Σαχινίδη, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Ανδρουλάκη και υπουργό Εξωτερικών τον Κουτσούμπα.
Για το λόγο αυτόν το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας θα αναχθεί σε μείζον ζήτημα στο διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης με ωφελημένο όποιον μπορεί βάσιμα να την προσφέρει και να βγαίνουν και τα κουκιά. Το δίλημμα του Μητσοτάκη για «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» θα απευθύνεται σε όλους και η απάντηση θα είναι προφανής μετά τα όσα πέρασε η χώρα το 2015.