Πρώτον, δίνει έμφαση σε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Τον Δεκέμβριο 2.300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και άτομα με αναπηρία θα λάβουν ένα βοήθημα 250 ευρώ, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν διπλή δόση, ενώ θα αυξηθεί το επίδομα τέκνων.
Δεύτερον, ενισχύει τις οικογένειες. Το φοιτητικό επίδομα στέγασης, που αποτελεί βραχνά για χιλιάδες γονείς που έχουν σπουδαστές σε άλλη πόλη, αυξάνεται στα 1.500 ευρώ ή και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, που πρακτικά σημαίνει ότι το μισό ενοίκιο θα είναι πληρωμένο από το κράτος. Επίσης, ξεκινά ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες, ώστε χιλιάδες πολίτες έως 39 ετών να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηδενικό επιτόκιο σε περιοχές με πιο παλιά κτίρια.
Τρίτον, λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της συγκυρίας. Το επίδομα θέρμανσης, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί, φέτος θα διπλασιασθεί στα 300 εκατομμύρια με διευρυμένα κριτήρια, ενώ θα δοθούν κίνητρα για όσους επιλέξουν θέρμανση εκτός φυσικού αερίου.
Τέταρτον, ενισχύει τις δυνάμεις της παραγωγής. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα λάβουν ενισχύσεις 150 εκατομμυρίων για να αντιμετωπίσουν αυξημένες δαπάνες λιπασμάτων και ζωοτροφών, ενώ για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για να καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Πέμπτον, δίνει κίνητρα για προσλήψεις, καθώς από το 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα απαλλάσσονται από το 40% των εισφορών τους, ενώ εάν οι επιτηδευματίες αυξήσουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων τους, δεν θα πληρώνουν τέλη επιτηδεύματος.
Εκτον, βάζει τις βάσεις για υψηλότερα εισοδήματα το 2023. Μονιμοποιείται η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα, καταργείται για όλους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης μαζί με την απάλειψη της εισφοράς του Ταμείου Προνοίας, ενώ αυξάνονται κατά 6% οι συντάξεις για 1.500.000 δικαιούχους με χαμηλή ή μικρή προσωπική διαφορά. Οσοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν αυξήσεις μέσα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον, αυξάνεται το μισθολόγιο των 20.000 γιατρών κατά 10%, ενώ θα αναμορφωθούν συνολικά τα μισθολόγια του Δημοσίου.
Το ερώτημα είναι πώς ο Μητσοτάκης κατάφερε να εξαγγείλει μέτρα άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων όταν ταυτόχρονα πρέπει να επιδοτεί την ενέργεια σε μηνιαία βάση. Η απάντηση είναι απλή: γιατί μπορεί. Οι Βρυξέλλες βλέπουν έκπληκτοι τα νούμερα της ανάπτυξης, η Κομισιόν περίμενε ανάπτυξη 3,5% και τώρα η συντηρητική πρόβλεψη είναι άνω του 5%, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 173% του ΑΕΠ γιατί η οικονομία γεννά εισοδήματα και αυξάνεται ο παρονομαστής του κλάσματος (χρέος προς ΑΕΠ). Η Ελλάδα, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, έχει μπει στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης, η οικονομία τροφοδοτεί τα έσοδα ώστε το έλλειμμα να μειώνεται. Ο πρωθυπουργός ποντάρει στο διακύβευμα της οικονομίας, οι αγορές θα κοστολογούσαν ακριβά αδύναμες κυβερνήσεις ή ευκαιριακές συμμαχίες, για αυτό ποντάρει στην αυτοδυναμία θέτοντας στους πολίτες το δίλημμα να πάει η χώρα μπροστά ή να έχουμε επανάληψη του 2015. Για άλλη μία φορά, η οικονομία θα δώσει τις απαντήσεις και, όπως συνήθως συμβαίνει, τις νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις.