ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ της επόμενης μέρας και η στρατηγική των κομμάτων μέχρι τις κάλπες τέθηκαν από όλους. Ο Μητσοτάκης επιμένει στην καθαρή λύση για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες προτάσσοντας το έργο της κυβέρνησης.
Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ του πρωθυπουργού προς τους πολίτες είναι σαφής: «Συγκρίνετε την περίοδο Τσίπρα με την τετραετία της Νέας Δημοκρατίας και αποφασίστε ποιος μπορεί να χειρισθεί καλύτερα τα μεγάλα θέματα της οικονομίας, του μεταναστευτικού και της εξωτερικής πολιτικής. Προτιμάτε μια κυβέρνηση που προχωρά τις μεταρρυθμίσεις έστω και με λάθη ή ένα πολιτικό συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Βαρουφάκη;».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ το στοιχείο που προστέθηκε στην πολιτική εξίσωση ήταν η επιλογή Ανδρουλάκη να συμπορευθεί με τον Τσίπρα ώστε, όπως είπε ο ίδιος, να στείλουν τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εγκατέλειψε τη γραμμή των ίσων αποστάσεων και τάχθηκε σαφώς υπέρ της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. αρχικά και στη συνέχεια «το περιβάλλον του Μαξίμου» ότι καθοδηγούσε την Καϊλή για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ, ζημιωμένο βγαίνει το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί η Καϊλή ήταν ευρωβουλευτής του κόμματος αλλά γιατί ο Ανδρουλάκης με τη διαχείριση που έκανε στο σκάνδαλο κατέστησε ευκρινέστερο το δίλημμα της κάλπης: Μητσοτάκης ή Τσίπρας με Ανδρουλάκη; Οσο, μάλιστα, προχωρούμε προς την προεκλογική περίοδο τόσο πιο ισχυρή θα είναι η πίεση του ΠΑΣΟΚ από το δίπολο των μεγάλων κομμάτων.
ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ του κεντρώου χώρου, που κατά κανόνα γέρνουν την πλάστιγγα της εκλογικής αναμέτρησης, δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο «παρακολουθήματος» όπως το περιέγραψε ο Μητσοτάκης.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ αναδεικνύουν τη σημασία της πρώτης κάλπης. Εκεί θα κριθούν πολλά, το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα υπαγορεύσει στις πολιτικές δυνάμεις τη στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Το κυβερνών κόμμα οφείλει να κινητοποιήσει από τώρα όλες τις δυνάμεις και να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει «χαλαρή» ή «διορθωτική» ψήφος, όταν, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, προφανώς με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.
ΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑΤΑ είναι μεγάλα για την οικονομία και συνολικά για την πορεία της χώρας, δεν χωρούν ολιγωρίες ή εφησυχασμοί.