Οι μετεωρολόγοι βέβαια, όπως και οι πυροσβέστες, δεν περίμεναν το καλοκαίρι του ’21 για να μάθουν πώς λειτουργεί ένας πυροσωρείτης. Οτι δηλαδή αυτό το τρομακτικό μανιτάρι καπνού που βλέπουμε πάνω από μια πυρκαγιά είναι στην ουσία μια επαγωγική στήλη με ανοδικά ρεύματα που δημιουργεί έναν «εσωτερικό καιρό» μέσα στη φωτιά. Αυτό σημαίνει πως μπορεί στην περιοχή να επικρατεί σχεδόν άπνοια και εντός του πυροσωρείτη να εκτινάσσονται σε ασύλληπτα επίπεδα η ταχύτητα των ανέμων και το θερμικό φορτίο. Οπότε όταν κάποιοι με ειλικρινή απορία αλλά και μεγάλη ευκολία αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να ξεφύγει η φωτιά με σχεδόν μηδενικά μποφόρ, η απάντηση είναι πως όλα είναι δυνατά επειδή «η φωτιά έχει δύναμη. Μην την υποτιμάς».
Η φράση αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία ως το κεντρικό σύνθημα στο νέο ενημερωτικό σποτ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά της φωτιάς, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αμέλεια και επιπολαιότητα, την άναρχη δόμηση και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού εδάφους (νησιωτική χώρα, ορεινοί όγκοι), κάνουν το έργο της κατάσβεσης έναν πραγματικό άθλο. Εναν άθλο όμως που δεν πρέπει να επιτυγχάνεται άπαξ, αλλά διαρκώς και επαναλαμβανόμενα. Οταν λοιπόν πριν από λίγες ημέρες σε άτυπη τεχνική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Σ. έλεγε πως «η αντιπυρική περίοδος δεν τελειώνει ποτέ για εμάς, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα», δεν ήταν σχήμα λόγου. Είναι η πραγματικότητα.
Το κράτος οφείλει να προετοιμάζεται για το χειρότερο για να το αποτρέψει. Οφείλει να έχει σε υψίστη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο τις ανθρώπινες δυνάμεις του όσο και τα μέσα που διαθέτει, εναέρια και επίγεια. Οφείλει να προχωρά σε εκτεταμένους καθαρισμούς, να συντονίζει και να συντονίζεται, να εκπαιδεύει και να εκπαιδεύεται. Ομως κακά τα ψέματα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο απέναντι στις πυρκαγιές από την πρόληψη και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους πολίτες. Επειδή «η φωτιά έχει δύναμη. Μην την υποτιμάς».