Επαρκεί το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών που έδωσε η κυβέρνηση σε όλο το ποδοσφαιρικό σύστημα κλείνοντας τις εξέδρες των γηπέδων για τους φιλάθλους προκειμένου να γίνουν πράξη όσα δεν υλοποιήθηκαν επί δεκαετίες;
Oχι, αλλά το διάστημα αυτό είναι ικανό για να φανούν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα και έξω από αυτά. Πρόκειται για μία δοκιμασία για όλους. Για τις ΠΑΕ που χαϊδεύουν τους χούλιγκαν, αλήθεια γιατί ποτέ δεν απομάκρυναν από τις τάξεις των ομάδων τους ταραξίες ή άλλα εγκληματικά στοιχεία που δρουν με τον μανδύα του οπαδού τους; Γιατί ποτέ δεν κατέβασαν πανό από τις κερκίδες με εμετικό περιεχόμενο, το οποίο μέσω της τηλεοπτικής εικόνας το έβλεπαν εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές; Γιατί «πριμοδοτούν» συνδέσμους μέσω προνομιακών σχέσεων σε εισιτήρια και εκδρομές;
Οι ευθύνες των ΠΑΕ που δεν προστατεύουν τους δικούς τους υγιείς φιλάθλους από τους χούλιγκαν είναι μεγάλες, κάποιοι θέλουν να έχουν ως «ασπίδα» οργανωμένους στρατούς και είναι η ώρα της κρίσης και για τις ομάδες.
Δοκιμασία όμως θα είναι και για την κυβέρνηση. Το αίτημα της κοινωνίας παραμένει ηχηρό: Eφαρμόστε τους νόμους, κάντε πράξη όσα εξαγγείλατε. Οι κάμερες πρέπει να λειτουργούν μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η ταυτοποίηση των οπαδών πρέπει να γίνεται σε κάθε παιχνίδι. Το αίσθημα ατιμωρησίας για όσα διαπράττουν οι χούλιγκαν πρέπει να λάβει τέλος.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Δεν είναι τυχαίο ότι οι οργανωμένοι οπαδοί, που σπάνε τα πάντα στο πέρασμά τους ή ορμούν σαν αγέλες εναντίον όποιου δεν φορά κασκόλ του ίδιου χρώματος, μόλις πηγαίνουν στο εξωτερικό για τα εκτός έδρας φέρονται σαν «Ουρσουλίνες», όταν βλέπουν τις αστυνομικές δυνάμεις έτοιμες να επέμβουν σε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία τελευταία ευκαιρία προκειμένου το κράτος και οι λειτουργοί του να κάνουν την πρώτη τους νίκη κατά των συμμοριών των γηπέδων, τιμωρώντας όσους μετατρέπουν τις κερκίδες σε γιάφκες για δολοφονικές επιθέσεις και ραντεβού θανάτου.
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, από την ακρίβεια μέχρι τις παθογένειες σε Yγεία και Παιδεία. Το ελάχιστο που θέλουν είναι να υπάρχει δημόσια ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν τα παιδιά τους από μολότοφ και μαχαιρώματα. Αρκετά με την ατιμωρησία, η πάταξη του χουλιγκανισμού πρέπει να αποτελέσει οδηγό ώστε να εμπεδωθεί στη δημόσια σφαίρα ότι οι παραβατικές συμπεριφορές έχουν συνέπειες, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά όπου υπάρχουν θύλακες βίας και εγκληματικότητας.
Κίνητρα για τα «ταλέντα»
Η έρευνα εργατικού δυναμικού της Manpower αποτύπωσε ιστορικό υψηλό στο ποσοστό των εργοδοτών που δεν βρίσκουν ταλαντούχους εργαζομένους στην αγορά. Το 82% των επιχειρήσεων αδυνατεί να εντοπίσει ταλέντα, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών το ποσοστό ανεβαίνει στο 85%. Ασφαλώς ικανοί εργαζόμενοι υπάρχουν στην κοινωνία, οπότε δύο είναι οι αιτίες που οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τα εντοπίσουν. Η πρώτη σχετίζεται με τη λειτουργία του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, που προφανώς δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ακατάλληλοι άνθρωποι σε θέσεις-κλειδιά δεν μπορούν να είναι και αποτελεσματικοί. Η δεύτερη σχετίζεται με τις αμοιβές και συνολικά με την έλλειψη κινήτρων. Αν η αγορά δεν είναι γενναιόδωρη στα ταλέντα, δεν θα τα προσελκύσει, απλός νόμος της ζήτησης και της προσφοράς. Για αυτό και οι ΗΠΑ πρωτοπορούν στην προσέλκυση ταλέντων από όλο τον κόσμο. Εχουν δίκτυα αναζήτησης, τα οποία όταν εντοπίζουν το «στόχο» προσφέρουν ελκυστικό πακέτο για να τον αποκτήσουν.