Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ αντιλήφθηκε, ενδεχομένως για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο εντός του Κογκρέσου, ότι οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι για κάτι ασήμαντο ή αφηρημένο, αλλά αφορούν την αναμέτρηση μιας χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο με μία αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επιβάλει την ισχύ της παραβιάζοντας τους κανόνες.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μετέτρεψε σε ευκαιρία για την προώθηση των ελληνικών θέσεων την ωμή παραβίαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το αποτέλεσμα ήταν θετικό, όλοι αναγνωρίζουν ότι καταγράφηκε ουσιαστική αναβάθμιση του διπλωματικού μας κεφαλαίου.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, η επιτυχία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον αποτέλεσε μία τονωτική ένεση για το κυβερνών κόμμα, που αντιμετωπίζει χωρίς να πάρει ανάσα αλλεπάλληλες κρίσεις με εισαγόμενα αίτια αλλά εγχώριες συνέπειες. Είναι σαφές ότι από τέτοιας κλίμακας γεγονότα η απήχηση του πρωθυπουργού διευρύνεται και ενισχύεται το προβάδισμα στο κριτήριο της «καταλληλότητας». Ομως όλα αυτά μένει να φανούν στις προσεχείς έρευνες κοινής γνώμης.
ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ το δυσκολότερο τμήμα μιας θετικής εξέλιξης για την κυβέρνηση. Πώς θα διαχειριστεί τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις κάλπες προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβαίνοντας σε δύσκολα θέματα, όπως είναι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση. Το περιοδικό «Economist» στο εξώφυλλό του προειδοποιούσε για μία «επισιτιστική καταστροφή» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τα μηνύματα από τις αγορές δείχνουν ότι ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι υπαρκτός.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει αναπτυξιακά αποθέματα, φέτος ο τουρισμός κινείται πλέον με ρυθμούς υψηλότερους από τη χρονιά-ορόσημο του 2019, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν νέα ρεκόρ. Ολα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι καλό για τη χώρα και τα έσοδα στα δημόσια ταμεία θα κινηθούν πάνω από τους στόχους.
Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ωστόσο παραμονεύει, ο ΣΥΡΙΖΑ απεγνωσμένα προσπαθεί να πιαστεί από τις κρίσεις για να δημαγωγήσει, άλλωστε η κανονικότητα ποτέ δεν ήταν σύμμαχος της Αριστεράς. Ολα αυτά πρέπει να τα εξετάσει σοβαρά ο πρωθυπουργός προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία αναβάθμισης της χώρας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Αυτό θα κρίνει και τον χρόνο των εκλογών.