ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της δύσκολης κατάστασης είναι ότι «έρχονται σκληροί μήνες ακρίβειας», όπως χαρακτηριστικά προέβλεψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες να κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Οπως εκτίμησε μάλιστα, το πρόβλημα των τιμών στην ενέργεια δεν θα επιλυθεί άμεσα, τονίζοντας ότι «είναι θέμα που μπορεί να καταστρέψει την οικονομία της χώρας». Και για τον λόγο αυτό, ζήτησε από την κυβέρνηση μία πολιτική λύση ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής για την οποία υπάρχουν διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα την αύξηση των ελέγχων στις εταιρίες ενέργειας για πιθανή κερδοσκοπία.
Το δίμηνο της φωτιάς
ΒΕΒΑΙΩΣ, η έκρηξη τιμών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ως απόρροια όχι μόνο της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της καραντίνας στην Κίνα, που επιδεινώνουν το οικονομικό περιβάλλον. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει προτείνει στην Ε.Ε. την εξεύρεση μιας ενιαίας λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι κοινό για όλους. Οπως στην περίπτωση της πανδημίας με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα μπορούσαν να διατεθούν στις χώρες ευρωπαϊκοί πόροι και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε πότε θα ξεπεραστεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και θα καμφθούν οι αντιρρήσεις χωρών που διαφωνούν, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας στην ενέργεια. Αλλά όπως βρέθηκαν κονδύλια για το ρεύμα, θα πρέπει να βρεθούν και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τουλάχιστον σε βασικά αγαθά.
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και η σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας τους επόμενους μήνες είναι πολύ πιθανό να γίνει μονοψήφιο, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναπλήρωση των απωλειών και στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Ομως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα πράγματα για την προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.