ΚΑΙ Market Pass δόθηκαν. Και καλάθι του νοικοκυριού θεσμοθετήθηκε. Και περιθώριο στο πλαφόν κέρδους μπήκε. Και φρένο στα κόλπα των προσφορών στα σούπερ μάρκετ εφαρμόστηκε. Και πρόστιμα εκατομμύριων μπήκαν σε αρκετές εταιρίες. Αλλά, οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται.
ΕΔΩ υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα. Το ένα αφορά στα προϊόντα των πολυεθνικών, τα οποία πωλούνται έως και 130% ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και ήρθε η πρωθυπουργική πρωτοβουλία με την επιστολή προς τη Φον ντερ Λάιεν. Κάτι που βέβαια θα προχωρήσει με τους πολύ αργούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς της Ε.Ε.
ΤΟ δεύτερο πρόβλημα αφορά στην ακρίβεια των ελληνικών προϊόντων. Πολλά από αυτά πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας, αν και ντόπια, σε σχέση με την Ευρώπη, όπου εξάγονται.
ΑΡΑ, το συμπέρασμα είναι απλό. Υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Υπάρχει αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «πληθωρισμό απληστίας» ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
ΟΛΑ αυτά, βέβαια, αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση. Για τους πολίτες το πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην καθημερινότητα. Δεν τους αφορούν οι αιτίες του προβλήματος, αλλά το αποτέλεσμα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΣΕ αυτό το σημείο, λοιπόν, έρχονται οι βιομήχανοι, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και με… ένα στόμα μια φωνή ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ. Και κάπου εδώ αρχίζει το δούλεμα. Αν ήταν τόσο απλή η λύση, τότε θα είχε εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησε το πληθωριστικό κύμα, το 2022.
ΚΑΤ’ αρχάς, όπου εφαρμόστηκε μείωση ΦΠΑ, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κορυφαίο παράδειγμα η Ισπανία. Αλλά, το βλέπουμε και στη χώρα μας. Ο ΦΠΑ στον καφέ παραμένει μειωμένος από την εποχή της πανδημίας. Κι, όμως, οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί.
ΜΑΓΙΚΕΣ λύσεις δεν υπάρχουν. Η αντιπολίτευση λαϊκίζει ασύστολά. Οπως, τότε, που ο Αλέξης Τσίπρας θα έσκιζε τα Μνημόνια. Ο Κασσελάκης έχει υιοθετήσει την ίδια τακτική.
ΣΕ αυτό «πατούν» και οι βιομήχανοι. Αντί να μπει ένα χαλινάρι στα υπερκέρδη, βγαίνουν και ζητούν και τα ρέστα απαιτώντας μείωση ΦΠΑ.
Η πραγματικότητα είναι ζόρικη. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ώστε να μπει φρένο στον πληθωρισμό της απληστίας και να υπάρξει, αρχικά, σταθεροποίηση τιμών και, σταδιακά, αποκλιμάκωση.