ΤΑ ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της «Metron Analysis» αναδεικνύουν τις γνωστές διαχρονικές παθογένειες που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης (32%), η μη ύπαρξη διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών (27,3%), η υψηλή φορολογία (25,9%) και η γραφειοκρατία (21,9%) αποτελούν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας.
ΓΙ’ αυτό, άλλωστε, το Gov.gr (82%) και τα ΚΕΠ (85,2%) παίρνουν την πιο υψηλή βαθμολογία από τους πολίτες. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που σχολεία – πανεπιστήμια (38,7%), Εθνικό Σύστημα Υγείας (32,2%), δικαστήρια (26,7%) βρίσκονται στον πάτο της αξιολόγησης. Μάλιστα, το 43,5% των γονέων θα έστελνε τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία και το 46,4% των πολιτών θα πήγαινε σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αν είχε την οικονομική δυνατότητα.
Η σοσιαλδημοκρατία και ο φιλελευθερισμός αθροιστικά πιάνουν 40% και είναι οι δύο κυρίαρχες ιδεολογίες, κάτι που δείχνει και τη δύναμη των πολιτών που κινούνται από την Κεντροαριστερά έως την Κεντροδεξιά.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
ΤΟ γκάλοπ, ουσιαστικά, στέλνει μηνύματα για την υλοποίηση ακόμα πιο τολμηρών μεταρρυθμίσεων, γκρέμισμα παθογενειών και πιο τολμηρών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να ζει σε ένα καλύτερο κράτος, που να μην τους ταλαιπωρεί, να έχει ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, να είναι λιγότερο διεφθαρμένο, να έχει αξιόπιστη δικαιοσύνη, να δίνει ευκαιρίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αλλά να είναι και περισσότερο παρεμβατικό στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα ασυδοσίας.
ΓΙ’ αυτό και το 88,9% τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης και το 78,5% υπέρ της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων.
ΤΩΡΑ, βέβαια, μετά από όλα αυτά τα ευρήματα, πώς γίνεται να ακούγονται περισσότερο τα άκρα; Γιατί, μόλις ανοίγει η δημόσια συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, ξεσηκώνεται ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας; Κατ’ αρχάς γιατί οι εργατοπατέρες συνδικαλιστές δεν θέλουν να χάσουν τα… προνόμιά τους. Γιατί, αυτοί που διαμαρτύρονται, αν και πιο λίγοι, κραυγάζουν δυνατά στους δρόμους.
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, λοιπόν, για μια ακόμη φορά πως το περίφημο «πολιτικό κόστος» δεν είναι παρά ένας μύθος. Οι περισσότερες κυβερνήσεις στο παρελθόν, όμως, είτε δεν είχαν την πολιτική βούληση είτε «φοβόντουσαν».
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιθέτως, έχει υλοποιήσει ήδη εμβληματικές μεταρρυθμίσεις από το 2019 έως σήμερα. Οφείλει, όμως, να ρίξει το βάρος σε Δικαιοσύνη, Υγεία, Παιδεία, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και, όποιες αντιδράσεις κι αν συναντήσει, να μην καμφθεί, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας -έστω, πιο σιωπηλή- θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές.