Οι δεύτερες σκέψεις που πιθανώς να κάνει για την πώληση Eurofighter στην Τουρκία
Ο,τι κι αν είναι, το «golden boy» που κλήθηκε να κάνει τον πρωθυπουργό σε μια μεγάλη χώρα εκτέθηκε, εκθέτοντας και τη χώρα που -ακόμα-εκπροσωπεί. Η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη συνιστά θεσμική και διπλωματική απρέπεια και προδίδει αγένεια, μικρότητα και πολιτική ανεπάρκεια. Ο Κ. Μητσοτάκης αντέδρασε με την επιβαλλόμενη αξιοπρέπεια και όχι μόνο απέρριψε τη γελοιωδέστερη πρόταση να συναντηθεί με τον αναπληρωτή του κ. Σούνακ, αλλά εξέφρασε δημοσίως την ενόχλησή του, διεθνοποιώντας το θέμα που δημιουργήθηκε. Και πρακτικά, έστω κι αν πατηθεί για λίγο το φρένο, η επανένωση των Γλυπτών κέρδισε κι άλλο έδαφος.
Η στάση του πρωθυπουργού απέδωσε αμέσως. Ο διεθνής και ο βρετανικός Τύπος έβαλαν τον Σούνακ στη γωνία και όλοι μαζί τον διαπόμπευσαν. «Η ελληνική τραγωδία του Σούνακ» του Politico και το «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος» των «NYT» ήταν ίσως οι πιο εύστοχοι και επιδραστικοί τίτλοι που γράφτηκαν. Ομως, η μεγαλύτερη επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη είναι η διεθνοποίηση του διπλωματικού θέματος. Ηδη η Ελλάδα έχει κερδίσει τη μάχη των επιχειρημάτων, κερδίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη. Η αντιπαραβολή «εσείς λέτε για Γλυπτά του Παρθενώνα κι εγώ λέω για Ελγίνεια Μάρμαρα» τα λέει όλα και οδηγεί σε ιστορικό ναυάγιο. Η Ιστορία και η πραγματικότητα είναι αμείλικτες.
Ομως, η διεθνοποίηση του θέματος βάζει στο παιχνίδι και πολλές άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πέσει θύματα της αχαλίνωτης βρετανικής κλοπής. Το «Βρετανικό» Μουσείο δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ βρετανικό. Εχει μόνο κλοπιμαία από πολλές άλλες χώρες, από την εποχή που οι Ελγιν λεηλατούσαν τα αριστουργήματα άλλων πολιτισμών. Είναι δύσκολο όλες οι χώρες-θύματα της βρετανικής βουλιμίας για κλοπές να συντονιστούν; Ισως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται.
Επιστρέφοντας στην απρέπεια του κ. Σούνακ. Απέδειξε ότι αισθάνθηκε γυμνός από επιχειρήματα και παντελώς ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τετ α τετ τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είχε αποδείξει την προηγούμενη μέρα, τόσο με τη συνέντευξή του στο BBC όσο και στη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Στάρμερ, ο οποίος προηγείται του κ. Σούνακ με 20%, έχει περίσσευμα επιχειρημάτων. Η δε διαλλακτική στάση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου λέει πολλά περισσότερα απ’ όσα πολλά έχει πει και διαρρεύσει.
Είναι προφανές ότι ο κ. Σούνακ με την άξεστη στάση του πέτυχε το εντελώς αντίθετο απ’ αυτό που επεδίωκε. Και ο Κ. Μητσοτάκης, με την αξιοπρεπή αλλά και αποφασιστική στάση του, γυρίζει με πολύ περισσότερα απ’ όσα περίμενε φεύγοντας για το Λονδίνο. Γκολ ο Μητσοτάκης, σέντρα ο Σούνακ. Τα καλύτερα είναι μπροστά.
ΑΙΧΜΗ
ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ
Η διπλή κίνηση που έκανε χθες ο Κ. Χατζηδάκης διόρθωσε την αρχική λάθος παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κι άφησε τραγικά εκτεθειμένους όσους έσπευσαν να ονειρευτούν «κινήματα γραβάτας» και φτηνή αντιπολίτευση στην ουσία της σε ρόλο υπερασπιστή της φοροδιαφυγής.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Το οριζόντιο δικαίωμα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που αισθάνονται ότι αδικούνται με το ετήσιο εισόδημα των 10.920 ευρώ, να προσφύγουν στην εφορία και να αποδείξουν το δίκιο τους καταργεί ολοσχερώς το «επιχείρημα» περί οριζόντιου μέτρου. Οποιος αδικείται μπορεί να προσφύγει στις φορολογικές Αρχές και, εφόσον έχει τα στοιχεία, να δικαιωθεί και να φορολογηθεί επί του πραγματικού εισοδήματός του. Τόσο απλά και δίκαια.
Πόσοι θα πάνε όμως να διεκδικήσουν το «δίκιο» τους; Εικάζω ελάχιστοι. Γιατί είπαμε, άλλο «αγανακτισμένοι» κι άλλο «αυτόχειρες». Ολοι οι διαμαρτυρόμενοι ξέρουν -όπως και η πλειονότητα της κοινωνίας- ότι οι περισσότεροι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες φοροδιαφεύγουν. Θα πάνε στην εφορία να βάλουν τα χεράκια τους να βγάλουν τα ματάκια τους;
Η δεύτερη κίνηση είναι η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μια κίνηση καθόλου φορομπηχτική, που κινείται στην υπεσχημένη πολιτική της μείωσης των φόρων.
Τι θα κάνουν τώρα οι «γραβατάκηδες» και οι φορομπήχτες αριστεροί που ξέμειναν από αφήγημα, εκτός από το να μείνουν τραγικά εκτεθειμένοι;
Ο επίμονος Κ. Σκρέκας
Νέο, μεγάλο πρόστιμο επέβαλε χθες ο Κ. Σκρέκας σε μια μεγάλη εταιρία, την Jacobs, μόλις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ΔΙΜΕΑ. Το πρόστιμο είναι πάλι το ανώτερο προβλεπόμενο (1.000.000 ευρώ) και αφορά αθέμιτη κερδοφορία. Πρόκειται για ένα ακόμα πρόστιμο που επιβλήθηκε μέσα στον Νοέμβριο κατά τους 1.250 ελέγχους που έχουν γίνει κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,5 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει 20.600 έλεγχοι κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 10,3 εκατ. ευρώ. Οπως φαίνεται, η ρήση του Κ. Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία» και του Κ. Σκρέκα
ότι «η χώρα δεν είναι μπάτε σκύλοι, αλέστε» δεν ήταν λόγια του αέρα. Και ο επίμονος υπ. Ανάπτυξης έχει βαλθεί να το αποδείξει…
Τα νέα focus groups του Σταν
Μία νέα ανάλυση ευρημάτων από τα focus groups που κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Σταν Γκρίνμπεργκ παρουσίασε χθες στον «πρωινό καφέ» του Μ. Μαξίμου. Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος εστίασε σε ορισμένους ποιοτικούς δείκτες, οι οποίοι δείχνουν κάποια κάμψη. Αφορούν κυρίως θέματα που εντάσσονται στη «δεξιά ατζέντα» (ασφάλεια, Μεταναστευτικό, γάμος ομοφύλων, αυστηροποίηση της Δικαιοσύνης και εξάλειψη της ατιμωρησίας). Αλλωστε, στα δεξιά της Ν.Δ. υπάρχει ένα άθροισμα 14%, το οποίο νέμονται μη σοβαρά κόμματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του πρωθυπουργού, η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων δεν αναιρεί την ουσία της κεντρώας ατζέντας, καθώς μεγάλο μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων τα θεωρεί στοιχεία της κανονικότητας και μέρος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Πόση πολιτική διαστροφή να βρίσκεται στα μυαλά όσων είδαν «φιάσκο Μητσοτάκη» πίσω από τον «γυμνό» Σούνακ;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Η μεταγραφή του Ν. Κοτζιά έγινε για λόγους ιδεολογικούς της… «πατριωτικής Αριστεράς» ή λόγω της τεράστιας δημοφιλίας που έχει;