Η μεν Μαρίν Λεπέν πήρε συνολικά το 28% των γαλλικών ευρωψήφων -το 78% των ψήφων της νεολαίας-, έχοντας τη δική της ιστορία στο γαλλικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Εθνικού Μετώπου. Εν όψει των εκλογών της 30ής Ιουνίου, κατήγγειλε τον Μακρόν ότι «δεν είναι πλέον πρόεδρος όλων των Γάλλων». Το γκολικό κόμμα, επειδή η ηγεσία του έκανε άνοιγμα στη Λεπέν, αντιμετωπίζει τεράστια κρίση. Τουτέστιν, το πολιτικό σύστημα στη Γαλλία είναι άνω-κάτω.
Η δε Τζόρτζια Μελόνι, που ηγείται του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» -από το 2014 πρόεδρος και του Ευρωπαϊκού Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών- πολιτεύθηκε και ψηφίστηκε από τους Ιταλούς ως ακροδεξιότερη της ιταλικής Δεξιάς -το γράφω σεμνά- και στη συνέχεια πορεύεται με γνώμονα το δόγμα «λίγο απ’ όλα και με όλους καλά», δηλώνοντας την ενεργά δυναμική και υπολογίσιμη παρουσία της στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της G7, στην εκθαμβωτική Απουλία, παραλείφθηκε η οποιαδήποτε αναφορά στην προστασία της ταυτότητας του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως και στην ασφαλή πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις. Ασχετο αν στην περυσινή Σύνοδο της G7 τα μέλη της είχαν δεσμευθεί. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά από συστάσεως της G7 που συμμετείχε στη Σύνοδο ένας ποντίφικας, και μάλιστα απηύθυνε και ομιλία, με ό,τι αυτή συνεπαγόταν.
Πάντως, η Μελόνι έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο στα της εκλογής -για δεύτερη θητεία- της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Ασε που την αφήνει να ψήνεται, δηλώνοντας πως «έχουμε ακόμη αρκετό καιρό γι’ αυτό». Ισως αυτός είναι ο κύριος λόγος που καθυστερεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επικρίνει την Ιταλία για υπονόμευση των ελευθεριών των ΜΜΕ.
Δεν ξέρω, λοιπόν, αν η αρχηγός της «Φωνής Λογικής», πηγαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο -εκπροσωπώντας τον εαυτό της-, θα ενταχθεί στην πολιτική ομάδα της οποίας ηγείται η Τζόρτζια Μελόνι ή σ’ εκείνη που πρωτοστατεί η Μαρίν Λεπέν. Μου προκαλεί εντύπωση ότι κανείς δημοσιογράφος δεν ρώτησε τη Λατινοπούλου «αν η Λεπέν δεν είναι ακροδεξιά, τότε πώς η αρχηγός της “Φωνής Λογικής” αντιλαμβάνεται… την Ακροδεξιά;».
Οι πολιτικοί αναλυτές, εν μεγίστη απορία διατελούντες, επιχειρούν να εξηγήσουν πώς από 22.347 πολίτες που ψήφισαν τη Λατινοπούλου στις εθνικές εκλογές, το 2023, έγιναν στις ευρωκάλπες 120.753. Μια μικρή έρευνα στις εξομολογήσεις και τις απορίες της στα social media θα τους δώσει όλες τις απαντήσεις. Βασικά, η Λατινοπούλου προγραμματίζει να γίνει στην Ελλάδα Μαρίν Λεπέν και Τζόρτζια Μελόνι μαζί. Ητοι, δύο σε ένα…