ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ πλημμύρες με θύματα βίωσαν και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μέσα στο καλοκαίρι. Πυρκαγιές κατακαίνε δασικές εκτάσεις -εκτός αντιπυρικής περιόδου- την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τι δείχνουν όλα αυτά; Πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Δυστυχώς, θα βρεθούμε στη χώρα μας -και πάλι- με καταστροφικές φωτιές όπως στο Μάτι ή την Ηλεία και με καταστροφικές πλημμύρες όπως στη Θεσσαλία ή τη Μάνδρα.
ΜΠΟΡΕΙ να γίνει κάτι; Ας είμαστε ειλικρινείς, πολύ δύσκολα. Δεν υπάρχει κράτος στον πλανήτη που να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους φυσικά φαινόμενα. Οσα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι αν έχουμε, όσα αντιπλημμυρικά έργα κι αν γίνουν, αυτά τα ακραία φυσικά φαινόμενα δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Προφανώς και πρέπει να ενισχυθεί και άλλο η Πολιτική Προστασία. Προφανώς και να γίνουν ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Εκεί που πρέπει να πέσει βάρος είναι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Να γίνονται έγκαιρα οι ειδοποιήσεις προς τους πολίτες είτε για να εκκενώσουν περιοχές σε περίπτωση πυρκαγιάς είτε να παραμείνουν στα σπίτια τους σε περιπτώσεις πλημμύρας. Διαθέτουμε το «όπλο» του «112», το οποίο σώζει ζωές. Ακόμα και κάποιοι που καταγγέλλουν υπερχρήση του «112» στην Ελλάδα, έγραψαν ότι στην Ισπανία λειτούργησε με τραγική καθυστέρηση.
ΜΠΟΡΕΙ να γίνει, όμως, κάτι σε πολιτικό επίπεδο. Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση. Ας δούμε την πραγματικότητα. Ευθύνεται ο πρωθυπουργός Σάντσεθ για την εθνική τραγωδία στην Ισπανία; Αν υπάρχουν ευθύνες για τις πλημμύρες, τότε αυτές προσωποποιούνται σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης για κάποια έργα που δεν έγιναν. Ή σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής από την Πολιτική Προστασία για τραγωδίες από πυρκαγιές.
Ούτε σύλλογος απόρων κορασίδων…
ΑΚΟΜΑ και στο Μάτι κανείς δεν επέρριψε αντικειμενικές ευθύνες στην τότε κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου για την εθνική τραγωδία. Οι πολιτικές ευθύνες αφορούσαν στην επικοινωνιακή διαχείριση από τον Αλέξη Τσίπρα, με τη «στημένη» συνεδρίαση του Συντονιστικού σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ενώ η πυρκαγιά είχε σβήσει και υπήρχαν ήδη δεκάδες νεκροί. Και, στη συνέχεια, όταν υποστήριζαν πως δεν μπορούσε να γίνει εκκένωση ή μιλούσαν για «ασύμμετρες απειλές» και «σχέδιο οργανωμένου εμπρησμού», που αποδείχθηκαν όλα fake news.
ΑΠΟ την άλλη, η Δικαιοσύνη οφείλει να επιδικάζει αυστηρές ποινές στους φυσικούς υπαίτιους και να μην γλιτώνουν όλοι με αναστολές για εγκληματικά λάθη, είτε αυτές αφορούν στη Μάνδρα και το Μάτι είτε στην καταστροφή του Ντάνιελ στη Θεσσαλία.
Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται για τις επόμενες καταστροφές που θα έρθουν, με μοναδικό στόχο να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Και τα κόμματα οφείλουν να αλλάξουν τακτική. Να σταματήσουν τη φθηνή και λαϊκιστική αντιπολίτευση και να κάνουν συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.