Δρόμοι -ειδικά στο κέντρο της πόλης- μετατράπηκαν σε ποτάμια ή ακόμη και χειμάρρους. Εν μέρει, λογικό. Διότι ό,τι νερό έπεφτε από Ανω Πόλη ή τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, κατέληγε με ορμή στο κέντρο και την παραλία.
Τα φρεάτια όμβριων υδάτων δεν ήταν σε θέση να απορροφήσουν -και λογικό- τόση ποσότητα νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα νερά που «κατέβαιναν» από τις ψηλότερες περιοχές έφερναν μαζί τους χώματα, σκουπίδια και άλλα υλικά, τα οποία φράκαραν τα φρεάτια, εντείνοντας το πρόβλημα.
Ομως, οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίστηκαν σε δύο ήδη γνωστά από το παρελθόν σημεία: τη γέφυρα των Αγίων Πάντων και τον κόμβο της Πολιτείας, στην εσωτερική περιφερειακή. Από τη γέφυρα των Αγίων Πάντων, η οποία είναι στο ύψος του εδάφους, διέρχονται οι σιδηροδρομικοί συρμοί και από κάτω τα οχήματα. Είναι ένα σημείο που έχει απότομη κλίση και για χρόνια (για πάρα πολλά χρόνια!) πλημμυρίζει σε κάθε καταιγίδα. Εχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, ο δρόμος είχε κλείσει για πολλούς μήνες, αλλά το πρόβλημα παραμένει, αποδεικνύοντας ότι η φύση είναι πιο δυνατή.
Στην περιφερειακή οδό, πλημμύρισε το υπόγειο κομμάτι του κόμβου. Πρόκειται για έναν νέο κόμβο, ο οποίος δόθηκε στην κυκλοφορία μόλις πριν από τέσσερα χρόνια. Εχει αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις και δικό του… αντλιοστάσιο για να διώχνει τα νερά. Μόνο που η πλημμύρα κατέστρεψε τον ηλεκτρολογικό πίνακα και τα νερά δεν μπορούσαν να αντληθούν.
Δωρεάν συγκοινωνίες στο Βελιγράδι
Για τους επιστήμονες, μια τέτοια νεροποντή καταγράφεται μία έως δύο φορές τη δεκαετία στη Θεσσαλονίκη. Και αν δούμε τη γενικότερη εικόνα, οι υποδομές της πόλης ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά. Πράγματι, τα νερά πλημμύρισαν τους δρόμους, αλλά μόλις κόπασε η καταιγίδα αποστραγγίστηκαν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, επαναφέροντας την κανονικότητα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Οι Αγιοι Πάντες αποτελούν ένα πρόβλημα, το οποίο επιχειρήθηκε να λυθεί, αλλά η λύση έχει τα όριά της, που σχετίζονται με την ένταση της καταιγίδας. Ο περιφερειακός ήταν μια απρόβλεπτη αστοχία.
Είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην πλημμυρίσει ο κόμβος και τελικά γέμισε νερά επειδή καταστράφηκε ο πίνακας. Ισως θα έπρεπε να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο, ίσως ήταν τυχαίο…
Οπως και να έχει, η πόλη έχει υποδομές. Και θα πρέπει να σκεφτούμε αν αξίζει το κράτος να επενδύσει χρήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, ώστε να νερά να στραγγίζουν πιο γρήγορα…