Υπέρ ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά καταψήφισαν. Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους τονίζοντας την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις παρεμβάσεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου δεν προσέρχεται με απολυταρχική διάθεση, ούτε αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο ως «πλάκες του Μωϋσή», αλλά οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη σημειωθεί και θα αποτελέσουν πρωτογενές υλικό για τη περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση του νομοσχεδίου».
Όπως είπε, «αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έχει τετραπλή αποστολή:
Πρώτον, να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες στους δικαιούχους, κατά τη διάρκεια της ειρήνης, δεύτερον, να προετοιμάζεται κατάλληλα, τη στιγμή που θα κληθεί να γίνει αυτό, σε μία φάση κρίσης ή πολεμικής σύγκρουσης, τρίτον, να συνεισφέρει στην ενίσχυση του ηθικού, της ετοιμότητας και της γενικής αίσθησης ασφάλειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εν αποστρατεία και εν ενεργεία και τέταρτον, να προσφέρει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του -και χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα στην ομαλή εκτέλεση των υπολοίπων αποστολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων- στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».
«Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ατζέντας 2030, το νομοσχέδιο κινείται κατά μήκος τριών βασικών αξόνων» είπε, προσδιορίζοντας ότι αφορά:
-στην ενίσχυση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό περιέχει μέτρα όπως η υποχρεωτική απόσπαση σε στρατιωτικά νοσοκομεία γιατρών των Σωμάτων Ασφαλείας για μερικά χρόνια μετά τη λήψη της ειδικότητας.
-στον καθορισμό μέγιστου αριθμού για τους υπηρετούντες σε θέση διευθυντή κλινικής και στην καταβολή αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και
-στα μέτρα διοικητικού εκσυγχρονισμού με σημαντικές παράλληλα παρεμβάσεις όπως είναι η σύσταση Πολεμικού Κέντρου Τραύματος».
«Το νομοσχέδιο που προτείνουμε είναι μία συνεκτική, στοχευμένη και ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης της στρατιωτικής υγειονομικής πολιτικής. Απώτερος σκοπός της είναι η διασφάλιση της αίσθησης ασφαλείας που το στρατιωτικό προσωπικό -και το εν ενεργεία και οι απόστρατοι- να νιώθει σχετικά με την υγεία τη δική του αλλά και των προστατευόμενων μελών του», είπε ο κ. Δαβάκης και κατέληξε.
«Η ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η επέκταση και η αναβάθμιση των παρεχομένων στρατιωτικών υγειονομικών παροχών και ο διοικητικός εκσυγχρονισμός τους είναι ορισμένες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και πιστεύουμε ότι αυτές θα συνεισφέρουν στα μέγιστα στην επίτευξη αυτού του σκοπού».
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους ως προς την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για ασαφείς και αμφιλεγόμενες διατάξεις.
Ειδικότερα:
Τόνισαν την ανάγκη να είναι διακριτός ο ρόλος των στρατιωτικών νοσοκομείων και να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.
Εξέφρασαν παράπονα ότι οι ευεργετικές υγειονομικές ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο βαθμό που θα έπρεπε και δικαιούνται.
Είχαν ενστάσεις στην δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και στη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και νοσοκομείων.
Υποστήριξαν ότι ορισμένες διατάξεις λειτουργούν μεροληπτικά και σε βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ και υποβαθμίζονται οι τίτλοι σπουδών των στρατιωτικών σχολών.
Εξέφρασαν ανησυχία για την συνέχιση της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Ο Ηλίας Κολλύρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών, τόνισε την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών, όπως η απεμπλοκή των στρατιωτικών γιατρών από το ΕΣΥ, η επέκταση της καταβολής νυχτερινής αποζημίωσης και στους υπαξιωματικούς, η μη παραχώρηση ιατρικών πράξεων σε ιδιώτες γιατρούς και η οικονομική δικαίωση των τριών σειρών ΑΣΣΥ που έχουν πληγεί.
Ο Δημήτρης Μεθενίτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «θα βαλτώσει όλο το σύστημα αν δεν υπάρξει μέριμνα στην εφαρμογή της επέκτασης του απογευματινού ωραρίου σε φαρμακεία», ενώ μίλησε για «αντικρουόμενες διατάξεις που υποτίθεται προχωρούν σε άνοιγμα των υπηρεσιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία ενώ στην ουσία τα υποβαθμίζει καταργώντας την αυτοτέλεια τους».
Ο Ιωάννης Δεβούρος, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, επεσήμανε ότι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι το βασικό πρόβλημα των στρατιωτικών νοσοκομείων, επέκρινε το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην πληρώνει τις οφειλές του προς τα Μετοχικά Ταμεία, ενώ ζήτησε να καταβάλλεται η αποζημίωση νυχτερινών εφημεριών, όπως γίνεται και στο ΕΣΥ.
Ακόμα, προβληματισμό εξέφρασε για την λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ΝΙΜΙΤΣ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη σκοπιμότητας.
«Είμαστε θετικοί σε κάθε βελτιωτική προσπάθεια που γίνεται, όχι όμως να είναι σε βάρος των δικαιούχων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα και πλήρωσαν για να έχουν υγειονομική περίθαλψη, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου στο διηνεκές, αντίθετα από άλλες ομάδες δικαιούχων, που δεν έχουν συνεισφέρει τίποτα», ανέφερε από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Γερούκης, πρόεδρος Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να επαναξιολογηθεί η εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρέπει να εξοφλήσει τις οφειλές που έχει προς τα τρία Μετοχικά Ταμεία για να μπορέσουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν την αυτοτέλεια τους.
Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυξάνει τους μη στρατιωτικούς δικαιούχους στην υγειονομική κάλυψη από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ δείχνει απαξίωση στους απόστρατους και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προτεραιότητα τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Νικόλαος Κυριακόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση το νομοσχέδιο ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του».
«Πρέπει να είναι ελκυστικό στους νέους, να βελτιωθεί η δωρεάν παροχή υγείας τόσο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς όσο και στους απόστρατους στα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία δεν πρέπει να απαξιωθούν λόγω της υποχρηματοδότησης τους. Αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες οι νέοι θα γυρίσουν τις πλάτες στις στρατιωτικές σχολές», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Γιώργος Κυλίνδης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Σωμάτων Μονίμων υπαξιωματικών, εξέφρασε προβληματισμούς για την επίτευξη των στόχων που θέτει το νομοσχέδιο ενώ εστίασε και στην ανάγκη ισότιμης αναγνώρισης των πτυχίων των Στρατιωτικών Σχολών και ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης.
«Οι σχολές είναι ο συνδετικός κρίκος και δεν πρέπει να σπάσει με την υποβάθμιση τους. Δώστε τα εχέγγυα να το πράξουν. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση τους», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των στρατιωτικών νοσοκομείων όχι με όρους ελεύθερης αγοράς».
Ο Χρήστος Γρηγορέας, αντιπτέραρχος, επίτιμος πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτήρισε «απαξιωτικό για τους στρατιωτικούς γιατρούς να είναι ιδιώτης ο διοικητής στρατιωτικού νοσοκομείου».
«Είναι ένα κακό νομοσχέδιο. Θα δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα με διοικητές νοσοκομείων που δεν θα είναι στρατιωτικοί γιατροί. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα Ταμεία μας. Αν παίρνανε τα Ταμεία μας τα λεφτά, θα είχαν κέρδη τα στρατιωτικά νοσοκομεία και θα ήταν σε άριστη κατάσταση», τόνισε.
«Είναι αναγκαιότητα για την υγειονομική περίθαλψη το νομοσχέδιο όμως θα υπάρξουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Η δυνατότητα όλων των πολιτών να αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει ειδική μέριμνα, θα επιβαρύνει τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, να καθοριστεί επακριβώς ότι υπάρχουν οι βασικοί δικαιούχοι, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και οι απόστρατοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία», είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Νικολόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών.
Ο καθηγητής, αντιπτέραρχος, του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Γιώργος Τράντας, επικεντρώθηκε στο νέο θεσμό διδακτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι «πάγιο αίτημα μας είναι η απασχόληση να γίνεται σε τακτική βάση και να προχωρήσει η αναβάθμιση και ανωτατοποίηση του».
Ο Βασίλης Τσιλιγιάννης, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, έθεσε εμφατικά το θέμα αποκατάστασης των αποφοίτων ΑΣΣΥ ενώ ταυτόχρονα ζήτησε αναβάθμιση των σχολών τους.
Τέλος, ο Ιωάννης Μοσχολιός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μίλησε για «πολλά θετικά στοιχεία που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία», σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν και ορισμένες ρυθμίσεις που χρίζουν περαιτέρω βελτιώσεων».
Δένδιας: Αναβάθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων
Οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα θέματα που τις αφορούν δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από τα κόμματα «ως ένας διαγωνισμός μεταξύ μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση του σχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις» που ξεκίνησε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «το παρόν νομοσχέδιο έχει σαφείς κατευθύνσεις: Να θεραπεύσει τα μεγάλα διοικητικά -και τα λέω κομψά το «διοικητικά»- προβλήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και να διευκολύνει το προσωπικό τους» καθώς και πώς «το προσωπικό θα διευκολυνθεί στην πρόσβασή του στις υπηρεσίες Υγείας» τονίζοντας ότι «το δικαίωμα των Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εκτός του συστήματος, όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες. Είναι δικαίωμά τους, κάτι άλλωστε που είναι και η επιθυμία τους».
Ο κ. Δένδιας, απαντώντας μεταξύ άλλων στα επιμέρους θέματα της κριτικής της αντιπολίτευσης που αφορούν την Εθνική Αμυνα, εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για τη διαφωνία του στη συγχώνευση στρατοπέδων. Αναφορικά με τις αιτιάσεις περί αποκρύψεων εξοπλιστικών προμηθειών από το 12ετές πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα στην Επιτροπή απάντησε πως «σε μια ανάλογη κλειστή συνεδρίαση μπορώ να σας επιδείξω ξανά τις σχετικές διαφάνειες που προφανώς σε ορισμένους έχουν διαφύγει», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί χωρίς να περάσει από εσάς». Σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης των μονάδων Εθνοφυλακής στη Ρόδο, επισήμανε πως αυτές είναι αποφάσεις των Επιτελείων και όχι της πολιτικής ηγεσίας και επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία κατάργηση».
Ο κ. Δένδιας απέρριψε την κριτική γιατί επιτράπηκε η πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στους μοναχούς της Μονής Σινά, σημειώνοντας τη μεγάλη εθνική σημασία της Μονής, της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για τον αφελληνισμό της και της υποχρέωσής μας να τη στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε». Χαρακτήρισε υποκριτική την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ό,τι είναι απαράδεκτο να στέλνονται στρατιωτικοί γιατροί για παροχές Υγείας στον τοπικό πληθυσμό των νησιών.
Αναφορικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου ο κ. Δένδιας είπε ότι δεν είναι σωστό το 18,3% που λαμβάνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ να μεταφέρεται σε λογαριασμούς συνταξιοδοτικών ταμείων των τριών Σωμάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία να μην έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, να καταθέτουν και να έχουν Προϋπολογισμό και σοβαρούς Απολογισμούς.
Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ενίσχυση με 8 πυροσβεστικά ελικόπτερα
«Το φετινό δόγμα της αντιπυρικής περιόδου είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις φυσικές καταστροφές. Να έχουμε λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτησή τους και ολιστική προσέγγιση με όλους μαζί τους συναρμόδιους φορές» ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με το σχέδιο της δημόσιας σύμβασης για τη «Προμήθεια οκτώ Πυροσβεστικών Ελικοπτέρων Μεσαίου Τύπου».
Σχετικά με την τα εναέρια μέσα, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι διπλασιάστηκαν τα drone επιτήρησης και φέτος θα φτάνουν τα 82 καλύπτοντας όλη την επικράτεια. Τα ενοικιασμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα θα είναι 49, σε διασπορά σε όλο τον ελλαδικό χώρο και μαζί με τον εθνικό μας στόλο θα έχουμε συνολικά τα περί 80 με 85 πτητικά μέσα. Ο κ. Κεφαλογιάννης απέρριψε το δίλημμα «ενοικίαση ή αγορά νέων αεροσκαφών» λέγοντας ότι «μέχρι να αποκτήσουμε τον δικό μας ικανό εθνικό στόλο πυροσβεστικών εναέριων μέσων που θα θέλουμε, θα υπάρχει αυτή η διαδικασία της ενοικίασης».
Για τον διεθνή διαγωνισμό που έγινε για την προμήθεια των 8 ελικοπτέρων «μεσαίου τύπου», ο κ. Κεφαλογιάννης είπε πως έγινε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε σε ένα έτος με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας υψηλές προδιαγραφές σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα των ελικοπτέρων καθώς και την τριετή, μετά την παράδοση και του τελευταίου ελικοπτέρου, υποχρέωση παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης του ιπτάμενου και του τεχνικού προσωπικού, την τεχνική υποστήριξη με επίγειο εξοπλισμό καθώς και τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα για την υποστήριξή τους από τον ανάδοχο. Παράλληλα, υπάρχει και το δικαίωμα προαίρεσης για την προμήθεια και άλλων δύο ελικοπτέρων. Το έργο ανατέθηκε στην μια και μόνη κοινοπραξία που εκδήλωσε ενδιαφέρον με συνολικό προσφερόμενο τίμημα των 311.199.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση της προμήθειας θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ μέσω του τομεακού προγράμματος.
Ειδήσεις Σήμερα
- Η Hellenic Train απέλυσε τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, Κώστα Γενηδούνια
- Καιρός: Πώς θα… πιάσουμε τον Μάη; – Η ανάρτηση Τσατραφύλλια
- Κατασκοπεία στην Αλεξανδρούπολη: Ποιος είναι ο 59χρονος ελαιοχρωμαστιστής και τι σχέση έχει με τη Ρωσία
- Πλακιάς σε Καραμανλή: «Έλα στο φυσικό δικαστήριο, όλα τα άλλα είναι κινήσεις άνευ ουσίας»
- Ρηγματώσεις στην Κρήτη: Μετά τις Βούτες και το Μαγαρικάρι εκπέμπει SOS
- Πρωτομαγιά 2025: Πώς θα κινηθούν Μετρό, τρένα, λεωφορεία και πλοία – Τι θα γίνει με σούπερ μάρκετ, καταστήματα και υπηρεσίες [Βίντεο]
- Νέα κόντρα Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τις «φουστίτσες»
- Ρουβίκωνας: Μέλη του ανέβηκαν στην ταράτσα της ΓΣΕΕ – Προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου [Εικόνες]