Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΡΗΤΗ TV» με διαρκή ανησυχία ζουν οι κάτοικοι στο Μαγαρικάρι καθώς οι συνέπειες του φαινομένου είναι εμφανείς και ολοένα πιο ανησυχητικές με τις ρωγμές να διατρέχουν σπίτια, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους.
Η δημοτική αρχή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα, χωρίς άλλη καθυστέρηση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τραγικές καταστάσεις. Το γεωλογικό φαινόμενο προκαλεί έντονη αναστάτωση και αίσθημα εγκατάλειψης στην τοπική κοινωνία. Οι ρωγμές μεγαλώνουν ενώ νέες ρωγμές σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του χωριού, με τους δημότες να προχωρούν σε μπαλωματικές λύσεις. Όπως τονίζουν, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως η ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού έργου, το οποίο πάγωσε πριν αρκετά χρόνια.
Το γεωλογικό φαινόμενο αφορά σε κατολισθήσεις σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε το 2023 ο Δήμος Φαιστού, ενώ στο πλαίσιο αυτοψιών σε 80 κτίρια του ιστορικού οικισμού προέκυψε ότι το 15% των κτιρίων αυτών είναι ακατάλληλα για χρήση λόγω των μεγάλων βλαβών, ενώ το 60% παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ
Βούτες Ηρακλείου: «Κουίζ αν οι μετακινήσεις γίνονται προς μία κατεύθυνση» αναφέρει καθηγητής
Πρόκειται για μια κατολίσθηση, ανέφερε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωλογικής Μηχανικής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των ρηγματώσεων στις Βούτες Ηρακλείου.
Εξήγησε ότι «έχουμε έναν σχηματισμό που είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, μια φυλλώδη μάργα που όταν διαβραχεί χάνει πολύ μεγάλο μέρος των μηχανικών της χαρακτηριστικών. Αυτή η μάργα έχει αρχίσει να εκδηλώνει μετακινήσεις. Τώρα η φορά με την οποία γίνονται αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι σαφής αυτή τη στιγμή για αυτό τον λόγο χθες τοποθετήσαμε κάποιους μάρτυρες για να δούμε με ποιο τρόπο κινείται ο σχηματισμός και αυτό γιατί ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω σε μία ράχη οπότε έχει και από τις δύο μεριές του ανοιχτά πρανή για να εκδηλωθούν μετακινήσεις».
Ακόμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι παράγοντες που προκαλούν μία κατολίσθηση είναι οι προπαρασκευαστικοί και οι εναυσματικοί. «Προπαρασκευαστικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή είναι ότι έχουμε δύο πρανή εκατέρωθεν του οικισμού, είναι το ότι έχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι ευαίσθητοι στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων, άρα λοιπόν έχουμε απότομη μορφολογία, άσχημους γεωλογικούς σχηματισμούς. Είναι η ύπαρξη του οικισμού επάνω ο οποίος προφανώς τα φορτία τα οποία επιβάλλει επιτείνουν τα προβλήματα.
Kαι από εκεί και πέρα οι εναυσματικοί παράγοντες προκύπτουν και από τον αποκλεισμό κάποιων παραμέτρων. Δηλαδή σεισμούς δεν είχαμε οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η σεισμική ενεργότητα της περιοχής μπορεί να ενεργοποίησε αυτά τα φαινόμενα. Αυτό που είδαμε είναι ότι έχουμε αύξηση της υγρασίας η οποία όμως πρέπει να λαμβάνει χώρα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Είμαστε τυχεροί που ο Δήμος ενεργοποιήθηκε ακαριαία, είδαμε ότι μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν ο κρατικός μηχανισμός και επιστημονικοί φορείς […] ναι υπάρχει πιθανότητα (σσ να εμφανιστούν ρωγμές και σε άλλα σπίτια), το φαινόμενο είναι πολύ καινούριο[…] δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις» τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Λουπασάκης.