Στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα «Bild» καλούσε τους Ελληνες πολιτικούς να πουλήσουν την Ακρόπολη για να αποπληρώσει η χώρα μας μέρος από το δημόσιο χρέος της.
Μάλιστα, οι Γερμανοί αρθρογράφοι έδιναν και εναλλακτική επιλογή, να πουληθούν μερικά ελληνικά νησιά για να αντιμετωπισθεί κάπως η οικονομική κρίση.
Ευτυχώς κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τις συστάσεις αυτές, που αποτύπωναν όμως το κλίμα που επικρατούσε στον «Βορρά» για τους «τεμπέληδες» του Νότου της Ευρώπης. Πιέσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια των Μνημονίων για πωλήσεις της δημόσιας περιουσίας «κοψοχρονιά». Ολοι θυμόμαστε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 είχε περάσει κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ ως είσπραξη από την πώληση μετοχών της ΔΕΗ, που σήμερα αξίζουν το δεκαπλάσιο. Επίσης, η δημόσια περιουσία πέρασε στο σύνολό της στο Υπερταμείο, επί κυβέρνησης Τσίπρα, για να μην ξεχνιόμαστε, ενώ τότε το υπουργείο Οικονομικών, από τη «σπουδή» του να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο, είχε περάσει προς πώληση ή «αξιοποίηση» και αρχαιολογικούς χώρους, προκαλώντας σάλο, που έφερε «διόρθωση» στην υπουργική απόφαση.
Την περασμένη εβδομάδα, η «Bild», με διάθεση αυτοκριτικής ή σαρκαστικού χιούμορ, πρότεινε στους πολιτικούς του Βερολίνου να πουλήσουν μερικά γερμανικά νησιά, όπως το Sylt, για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό των 60 δισεκατομμυρίων που δημιουργήθηκε ύστερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην αποδεχθεί τη μεταφορά εσόδων από κονδύλια που προορίζονταν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού για τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης. Για να γίνει ακόμα πιο «πιπεράτο» το τρολάρισμα, στο ρεπορτάζ της «Bild» υπήρχαν και δηλώσεις του πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έλεγε ότι η ζωή είναι εκδικητική και πως η Γερμανία θα βιώσει όσα επέβαλε στην Ελλάδα.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Την Κυριακή, η «Bild», με νέο δημοσίευμα, έκανε λόγο για ένα ελληνικό θαύμα σχολιάζοντας τις επιδόσεις της οικονομίας μας. Ο ρεπόρτερ ανέφερε ότι η Ελλάδα, από προβληματικό παιδί της Ευρώπης που βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και του Grexit, έχει μετατραπεί σε έναν δυναμικό προορισμό για επενδυτές και διαθέτει μία εξωστρεφή οικονομία.
Η «Bild» επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα, όπως η φοροδιαφυγή και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, αλλά δεν προτείνει για τη λύση τους την πώληση της Ακρόπολης. Είναι και αυτό μία πρόοδος.
————————————————————————–
Η καλοκαιρία και το πρόβλημα
Ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας παρέπεμπε περισσότερο σε Πάσχα παρά σε Χριστούγεννα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια βοήθησαν τους μαγαζάτορες της εστίασης αλλά και τα νοικοκυριά, που εξοικονομούν δαπάνες για τη θέρμανση, όμως το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης είναι μεγάλο. Αγρότες παρατηρούν τα χωράφια τους και διαπιστώνουν ότι η ξηρασία απειλεί τις περιουσίες τους. Η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος στη Μεσσηνία είναι χαμηλή και αυτό αποδίδεται στην παρατεταμένη καλοκαιρία των τελευταίων δέκα μηνών. Μπορεί ο τουρισμός να ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και τον ήπιο χειμώνα, όμως υπάρχουν τεράστιες παράπλευρες απώλειες στην αγροτική παραγωγή. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει σε 2,2 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τα επόμενα 25 χρόνια και ο λογαριασμός θα ανέβει εάν δεν υπάρξει συντονισμένο σχέδιο δράσης για όλους τους τομείς της οικονομίας.