ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό, πως ο μόνος που μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την οριοθέτηση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως κυρίαρχος σε αυτό το πολιτικό σκηνικό.
ΜΠΟΡΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν κατέχει πια την ίδια θέση στην κοινωνία. Μετά την εκλογική κατάρρευση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, από το 31% στο 17%, ήρθε η προσωρινή εποχή Κασσελάκη και στη συνέχεια ακολούθησε το σκηνικό πολιτικής επιθεώρησης, που παρακολουθούμε έως σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαϋλώνεται και πλέον στις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά γύρω στο 5-6%. Κανείς δεν γνωρίζει πότε και ποιος θα εκλεγεί νέος πρόεδρος, ενώ η εκπροσώπησή του από τον καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο με «13-0» Νίκο Παππά είναι προκλητική και προβληματική. Αρα, εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα λογικό ο πρωθυπουργός να μην μπαίνει σε διάλογο με ένα κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι που έχει βάλει ρότα σε παγόβουνο.
Σκάκι για τρεις
ΤΟ ΠΑΣΟΚ έχει άλλου είδους προβλήματα. Ενώ δημοσκοπικά εμφανίζει μια μικρή άνοδο, δεν διαθέτει ξεκάθαρη γραμμή. Τα πρώτα δείγματα του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, είναι απογοητευτικά. Ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να επιμένει στην αντιπολιτευτική τακτική της καταστροφολογίας και του «όχι, σε όλα», όπως και στο παρελθόν. Ομως, το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι το δεύτερο κόμμα στα γκάλοπ. Αρα, εκ των πραγμάτων αποτελεί τον δεύτερο πόλο στο πολιτικό σκηνικό, οπότε είναι απόλυτα ρεαλιστικό ο πρωθυπουργός να θέτει τον κ. Ανδρουλάκη προ των ευθυνών του για τις πολιτικές επιλογές του κόμματός του.
ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ πρέπει να υπάρξει και στις σχέσεις του Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί, μέχρι πριν από λίγους μήνες, η κοινωνία παρακολουθούσε απλά κάποιες διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού από τις κυβερνητικές πολιτικές. Τώρα, η κατάσταση έχει αλλάξει. Ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει να πραγματοποιεί σκληρές επιθέσεις, με χαρακτηρισμούς όπως «μαγειρέματα» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά. Οσο κι αν ένας πρώην πρωθυπουργός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αφήνει αναπάντητες τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις. Αρα, το μήνυμα του πρωθυπουργού δεν έχει παραλήπτη μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαρες κυβερνητικές θέσεις, για ό,τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να οριοθετήσει πράγματα και καταστάσεις σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, για να είναι ξεκάθαρο στους πολίτες τι λέει και ποιος το λέει, τι ισχύει και τι δεν ισχύει, ποιες πολιτικές υλοποιεί και σχεδιάζει η κυβέρνηση και ποια θέση παίρνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και όσοι διαφωνούν εντός της Ν.Δ.