Με τη ζωή στη Γη ολοένα πιο επικίνδυνη, η σκέψη πολλών ταξιδεύει στα άστρα, γύρω από το προαιώνιο ερώτημα: «Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;». Ο δημοσιογράφος της «El Pais» το έθεσε ελαφρώς παραλλαγμένο στην πρώτη κυρία της NASA, τη Νίκολα Φοξ: «Πιστεύετε ότι υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη;». Η 56χρονη Φοξ είναι φυσικός, μηχανικός και επικεφαλής επιστήμονας της ΝASA. «Η καλύτερη δουλειά στον πλανήτη», λέει η ίδια, και πράγματι πολλοί θα τη ζήλευαν. Εχει υπό την επίβλεψή της 100 διαστημικές αποστολές (μεταξύ αυτών και την πρώτη έξω από το Ηλιακό Σύστημα) μαζί με 10.000 συνεργάτες υπό τις εντολές της. Οταν έχασε τον άντρα της το 2010, μένοντας μόνη να φροντίσει δύο παιδιά 3 και 1 έτους, η NASA έγινε η οικογένεια και το στήριγμά της.
Σκάκι για τρεις
Τώρα περιμένει με αγωνία τα δύο επόμενά της «παιδιά». Την αποστολή του ρομποτικού σκάφους Parker Solar Probe στον Ηλιο (που για 11 μέρες θα πάψει να εκπέμπει προτού – και αν- αποκατασταθεί η επικοινωνία του) και του Europa Clipper στους ωκεανούς του δορυφόρου του Δία, της Ευρώπης, που εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και μπορεί να μας επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις.
Επιστρέφουμε, λοιπόν, στο ερώτημα: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει ζωή κάπου αλλού. Υπάρχουν τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων, επί τρισεκατομμύρια άστρα στο Σύμπαν», απαντά η Νίκολα Φοξ. «Απλώς πρέπει να βρούμε κάποιον πλανήτη με τη σωστή σχέση ως προς το άστρο του, πολύ παρόμοιο με τον δικό μας. Οχι πολύ ενεργό, αλλιώς η ακτινοβολία θα αποστειρώσει τα πάντα τριγύρω του». Η «Ms NASA» προσθέτει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε και ασυνήθιστες μορφές ζωής, που επιβιώνουν σε αλλόκοτες ατμόσφαιρες. Αλλωστε στα βάθη των γήινων ωκεανών ζουν εξτρεμόφιλα σε υπέρθερμα περιβάλλοντα, όπου κανονικά τίποτα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.