Oταν τα πράγματα δυσκολεύουν στην πολιτική, τότε τις πρωτοβουλίες τις αναλαμβάνει ο επικεφαλής, και είναι η ώρα του πρωθυπουργού να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να απευθυνθεί στους πολίτες για όλα τα θέματα.
Οχι μόνο εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά γιατί με αυτόν τον πράγματι αδιαμεσολάβητο τρόπο, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις επικοινωνιακές καρικατούρες του Κασσελάκη, ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο θέμα των Τεμπών, η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά. Και μόνο το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης δείχνει ότι έμειναν αναπάντητα ερωτήματα και δόθηκε χώρος σε fake news και κομματική καπηλεία πάνω σε μία εθνική τραγωδία.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έδωσε απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, και αυτό έπρεπε να γίνεται με συνέπεια και συνέχεια από όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι η πρώτη αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ για 11 περιπτώσεις υπουργών του κρύφτηκε πίσω από το άρθρο 86 του Συντάγματος, προκειμένου να μην παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οσοι μιλούν για συγκάλυψη και καθυστερήσεις ας δουν τι συμβαίνει με τη δίκη στο Μάτι, όπου έξι σχεδόν χρόνια μετά την πυρκαγιά δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό. Αντιθέτως, η δίκη για τα Τέμπη αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών και ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις σε περισσότερα από 35 πρόσωπα.
Η κυβέρνηση δεν έδωσε γρήγορα απαντήσεις για το θέμα του «μπαζώματος», με αποτέλεσμα να διακινούνται φήμες για σκοτεινά παιχνίδια συμφερόντων. Χθες, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για fake news, αναφέροντας ότι οι εργασίες έγιναν προκειμένου να σηκωθούν τα βαγόνια για την αναζήτηση επιζώντων τρεις ημέρες μετά την τραγωδία.
Σε ό,τι αφορά την ευθύνη υπουργών, επειδή παρατάθηκε η σύμβαση 717, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα για την εγκατάσταση της τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι με αυτό το σκεπτικό θα έπρεπε να παραπεμφθούν ως κατηγορούμενοι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαν θέσει σε λειτουργία το «112» πριν από την καταστροφή στο Μάτι.
Στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ευθύνη υπουργών της κυβέρνησης, αλλά ο Σωκράτης Φάμελλος δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση.
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών, σήκωσε πανό στην Κουμουνδούρου, όταν για το Μάτι οργάνωνε συνεντεύξεις για να παρουσιάσει τα δήθεν δορυφορικά στοιχεία των εμπρηστών. Ομως η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάζει τις θέσεις της και να αποκρούει κάθε προσπάθεια καπελώματος μιας τραγωδίας από την αντιπολίτευση.
Και, βέβαια, είναι ώρα του πρωθυπουργού να θέσει στους πολίτες το διακύβευμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, γιατί ορισμένοι παίζουν τα ρέστα τους στις ευρωεκλογές και δεν θα διστάσουν να καπηλευθούν τα πάντα, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.
Οι ευρωεκλογές μπορεί να μην κρίνουν το αύριο της χώρας, αλλά δεν είναι χωρίς πολιτική σημασία. Για αυτό απαιτούνται πρωτοβουλίες και απαντήσεις.