Τι έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Ντου», «σοκ και δέος» και «καταστολή», όπως έγραψε το ΦΕΚ… «Γενικά είμαστε ΣΥΡΙΖΑ», ή, μετά από πρυτανική πρόσκληση, η Αστυνομία, Σάββατο απόγευμα, μπήκε στην Πανεπιστημιούπολη «για πρόκληση φθορών της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης»; Οι επιλεγμένες λέξεις «ντου», «σοκ», «δέος» υποσημειώνουν ότι η Αστυνομία δεν είχε κανέναν λόγο να μπει στο ΑΠΘ.
Μάλλον παρανόμησε… η Αστυνομία! Ετσι, γράφει και το ΦΕΚ: «Ακόμα ένα όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής». Από πότε η κατάληψη δημόσιου χώρου, και δη πανεπιστημιακού, η καταστροφή των δομών του αποτελούν νόμιμο δικαίωμα φοιτητών ετών 30 plus; Φαίνεται ότι κοντάρια, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, χειροβομβίδες και υλικά για μολότοφ αποτελούν… φοιτητική σκευή. «Ενοχλεί» το ΦΕΚ… «Γενικά είμαστε ΣΥΡΙΖΑ» η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: «Αλλοτε», γράφει, «ούτε θα διανοούνταν να βρεθούν εκεί αστυνομικοί, καθώς υπήρχε θεσμοθετημένο το πανεπιστημιακό άσυλο». Αλλο το «άλλοτε», άλλο το «τώρα»!
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στο «άλλοτε» κυκλοφορούσαν στην Πανεπιστημιούπολη, λόγω ασύλου, ναρκέμποροι, έμποροι όπλων, βρίσκοντας «αγορά» και καταφύγιο εγκληματικότητας. Και η Αστυνομία; Απέξω θεατής. Στο «τώρα» συνελήφθησαν 49 άτομα κι έμειναν το τριήμερο «στα άθλια κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης» και όχι ως ήρωες-καταληψίες εντός του ΑΠΘ, επειδή καταργήθηκε το «άσυλο του αγώνα». Θα μάθουμε πόσοι από τους 49 είναι φοιτητές και όσοι είναι αν θα σταλούν από τον πρύτανη στο Πειθαρχικό του ΑΠΘ. Θυμάστε, υποθέτω, στις 29 Αυγούστου 2022, όταν αποκαλύφθηκε ότι στη φοιτητική εστία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τρεις συμμορίες περνούσαν υπέροχα και με ασφάλεια. Είχαν ως συνεργό δόκιμη αστυνομικό, που ενημέρωνε τον φίλο της για να αποφεύγει τη σύλληψή του. Οι εφημερίδες είχαν γράψει ότι «η Εστία αποτελούσε τη βάση της αλβανικής μαφίας, έχοντας εκδιώξει -με βία και όπλο- τους φοιτητές από τους χώρους διαμονής κι έκαναν face control στους… εισερχομένους. Η λεγόμενη «συμμορία με τα καλάσνικοφ», που έβρισκε καταφύγιο στην Εστία του Πολυτεχνείου, λήστευε και κακοποιούσε τις γυναίκες».
Το πρωί του Σαββάτου, μετά από το κάψιμο αυτοκινήτων, και δη σχολικών, η Αστυνομία μπήκε στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Στους χώρους της, εκτός από 11 ρόπαλα, 5 κράνη, 4 χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, 2 δακρυγόνα, 27 μπουκάλια μπίρας, κουκούλες προσώπου, γάντια, πανό και καμένη ελληνική σημαία, βρήκαν και τρεις «φιλοξενούμενους» που έμεναν στην εστία -οι δύο είχαν έρθει από το εξωτερικό- γιατί τους είπαν πει «ότι όποιος θέλει μένει δωρεάν στις φοιτητικές εστίες, γιατί έτσι συνηθίζεται».
Δεν θα κάνω τη βλακώδη, πλέον, ερώτηση: Σε ποια πανεπιστήμια του κόσμου γίνονται καταλήψεις, καταστροφές υλικών, εργαστηρίων και κλοπές; Σε ποια προπηλακίζονται καθηγητές, πρυτάνεις; Σε ποιους πανεπιστημιακούς κοιτώνες παρέχεται φιλοξενία -και εκ του εξωτερικού- μη φοιτητών και αγνώστων; Οι εστίες των ελληνικών πανεπιστημίων… ανήκουν στα πανεπιστήμια; Για αυτή την πανεπιστημιακή ξεφτίλα και κακοδιαχείριση θα ζητηθούν ευθύνες, να υποθέσω, από το υπουργείο Παιδείας. Οχι; Πώς όχι.