Το τι έχει κακοπάθει διαχρονικά η ενημέρωση, καθώς οι σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα είναι ουκ ολίγες – στον Εγκέλαδο, λένε οι ειδικοί, οφείλουμε την ομορφιά του τόπου μας-, επίσης δεν λέγεται. Δύσκολα επέρχεται συμφωνία ανάμεσα στους ειδικούς για τα αίτια που προκάλεσαν μία σεισμική δόνηση, ενώ ο κόσμος τρέμει για τις… συστοιχίες!
Το τι έχει υποστεί και η ελληνική ενημέρωση από τους συνταγματολόγους από Μεταπολιτεύσεως και εντεύθεν! Αλλά δεν φτάνει πως κι αυτοί μεταξύ τους δεν συμφωνούν, ενώ ερμηνεύουν τις ίδιες συνταγματικές διατάξεις, είναι ότι κι εμείς, χωρίς να διαθέτουμε νομική σκευή, έχουμε απόψεις!
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Τώρα, θα προσθέσω και το ρόλο των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των τηλεοπτικών. Κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα ασθένεια, σεισμός και ζήτημα συνταγματικό, γίνονται ειδικοί επί των ασθενειών -κυρίως καρδιολόγοι, τη διετία που πέρασε και λοιμωξιoλόγοι-, επί των σεισμών -ξέρουν απέξω και ανακατωτά για τη σύγκρουση των «τεκτονικών πλακών» που κινούνται και «επιπλέουν» ανεξάρτητα από το φλοιό της γης- και συνταγματολόγοι, ακόμη κι αν έχουν απέναντί τους και συνομιλούν με έναν… Βαγγέλη Βενιζέλο – ζωντανό Σύνταγμα.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών, που είναι ενταγμένες στο Δημόσιο αλλά παίρνουν αποφάσεις που δεν υπόκεινται σε έλεγχο σκοπιμότητας από τον αρμόδιο υπουργό, ούτε, φυσικά, και νομιμότητας, επιδιώκουν να είναι… ανεξάρτητοι ακόμη και από το συλλογικό όργανο της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία προΐστανται.
Παρακολουθώ λοιπόν, μετά της δεούσης προσοχής, τις πράξεις του Χρ. Ράμμου, προϊσταμένου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο οποίος αποφάσισε -αυτός και μόνος του- να επανεμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ μέλη της ολομέλειας της ΑΔΑΕ δηλώνουν άγνοια. Δηλαδή, ο πρόεδρος Ράμμος θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο και από την ολομέλεια της… ΑΔΑΕ! Αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ειδικός επί παντός αντιπολιτευτικού θέματος- εμφανίζεται τώρα δημόσια να διαμεσολαβεί και να ερμηνεύει τις συνταγματικές απόψεις που εκφράζει για τις υποκλοπές ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμος. Αλλά το περίεργο είναι ότι ενώ ο Τσίπρας εμφανίζεται, από τον Αύγουστο ήδη, και ως ειδικός επί των υποκλοπών, ως τώρα δεν έχει ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους υπέκλεπτε τις συνομιλίες υπουργών του, αλλά και τις υποκλοπές που διενεργούσε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Δεν πρόκαμε;
Συμπέρασμα: Οι Πρόεδροι της Βουλής, πριν διορίσουν πρόεδρο και μέλη στις Ανεξάρτητες Αρχές, ας διερευνούν διακριτικά όχι μόνον την κομματική ανεξαρτησία τους, αλλά και μια, πιθανόν υφέρπουσα, βουλιμία για την αυτο-παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα. Αυτά για την ώρα.