Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Yστερα από την εν ψυχρώ σύλληψη από την Aστυνομία ενός δημοσιογράφου στη Δυτική Βιρτζίνια, μόνο και μόνο επειδή έκανε επίμονες ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας, Τομ Πράις, και τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ, για τις αλλαγές στο Obamacare, η Αμερική υποβιβάζεται αυτομάτως στην κατηγορία χωρών με αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα, όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αίγυπτος.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Το «έγκλημα» του 54χρονου ρεπόρτερ της ραδιοφωνικής ιστοσελίδας Public News Service.org, Nτάνιελ Ραλφ Χέιμαν, είναι ότι φώναζε πολύ δυνατά τις ερωτήσεις του στους δύο αξιωματούχους και προσπάθησε να τους πλησιάσει προσπερνώντας τη φρουρά τους. Η τελευταία, αντί απλώς να τον απωθήσει, τον παρέδωσε στην Αστυνομία, η οποία τον προφυλάκισε απαγγέλλοντάς του κατηγορία για «εκούσια διατάραξη του κυβερνητικού έργου». Αν είχε κάτι απομείνει στην Αμερική, ήταν η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης – εξ ου και το τεράστιο σοκ στην κοινή γνώμη. Εδώ δεν μιλάμε για σνομπάρισμα του Τραμπ στους δημοσιογράφους ή για φραστικές επιθέσεις σε «μη φίλια» ΜΜΕ, αλλά για στέρηση ελευθερίας ενός ρεπόρτερ που έκανε απλώς τη δουλειά του – χωρίς καν να προσβάλει την εξουσία.
Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε με ανησυχία ότι ερευνά το γεγονός, ενώ η Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών (ACLU) οργάνωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Τέτοιες πρακτικές δεν συνηθίζονται στην Αμερική. Ποτέ δεν ξανάκουσα να συλληφθεί κάποιος και να διωχθεί ποινικά επειδή φώναζε δυνατά. Αυτό ξεπερνάει τα όρια», δήλωσε ο συνήγορος του Χέιμαν, Τιμ ντελ Πιέρο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου